Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/07/2021
Data stire

Satu Mare: Niciun consumator nu s-a adresat direct Centrului Antidrog, in 10 ani


Autor: elena

Niciun consumator de droguri nu s-a adresat direct Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA), în cei 10 ani de funcţionare a acestuia, ci au fost duşi fie de familie, fie de instituţiile statului, a afirmat miercuri, şeful Centrului, Camelia Iacob.

Iacob a declarat, în şedinţa Colegiului Prefectural, că în cursul anului trecut instituţia s-a ocupat de 12 consumatori de droguri, Satu Mare fiind în media celorlalte judeţe din zonă.

'Cine ne trimit consumatorii în consiliere pentru tratament sunt DIICOT, 37%, ei trimit spre centrele antidrog pentru evaluarea consumatorilor, nu neapărat pentru tratamentul acestora. Se încearcă din 2015 ca cei care au probleme de consum să fie trataţi, nu neapărat închişi în penitenciar. Serviciul de Probaţiune ne trimite foarte multe cazuri, 27%, pentru că instanţele de judecată stabilesc prin sentinţe civile obligaţii la tratament pentru consumatorii de droguri. Penitenciarul Satu Mare a trimis 18% din cazuri. Din păcate cei care se eliberează din Penitenciarul Satu Mare şi care au avut probleme cu consum şi trafic de droguri, foarte puţin apelează după ce ies. O mică parte, 18%, vin direct din familii. Nu am avut până acum, de 10 ani de când lucrăm cu consumatorii de droguri, niciun consumator care să se fi adresat direct nouă, ci sunt aduşi de prieteni, cunoscuţi, familie în general", a declarat Camelia Iacob.

Aceasta a precizat că se înregistrează consumatori la vârste fragede, inclusiv la 10 ani.

'Preponderent consumatorii în Satu Mare au apelat la servicii psihologice, mai puţin medicale, pentru că din păcate nu mai avem medic la nivelul centrului. Se începe de la 15 ani în general, cu consumul de canabis, am avut cazuri de 13-14 ani cu etnobotanice. La celelalte tipuri de droguri vârsta creşte, dar nu semnificativ, cea mai scăzută vârstă în consum de canabis a fost de 10 ani, ecstasy 15, cocaina 16, amfetamina 17, deci vârste foarte scăzute, vârsta adolescenţei", a afirmat Camelia Iacob.

17-02-2016
Tip
Stiri interne