Termen cautat
Tip stire
E.g., 07/05/2020
Data stire

Satu Mare: Primele operatii endoscopice oculare din Romania


Autor: elena

Primele operaţii endoscopice oculare din România folosind un nou aparat ce are o grosime de doar 1 mm au fost efectuate la Centrul de Chirurgie Vitreo-Retiniană din municipiul Satu Mare de către medicul Levai Lehar şi prof. dr. Rado Gabor de la Universitatea oftalmologică din Budapesta.

Medicul oftalmolog Levai Lehar a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că primii trei pacienţi au fost din judeţele Maramureş şi Satu Mare.

O pacientă de 67 de ani cu vitreoretinopatie proliferativă ce a dus la hipotonie oculară a fost operată pentru prevenirea atrofiei oculare iar doi pacienţi cu glaucom grav, refractar la tratamentul aplicat până în prezent, au fost operaţi în vederea reducerii presiunii intraoculare.

"Sunt entuziasmat că împreună suntem părtaşi la o premieră naţională în domeniul chirurgiei vitreo-retiniene. În cursul zilei de ieri am efectuat primele operaţii endoscopice oculare din România, utilizând noul endoscop ocular special care permite vizualizarea unor părţi anatomice ale ochiului care de altfel cu tehnicile disponibile în prezent în ţară nu ar fi posibile. Cu această nouă tehnică pot fi tratate boli foarte grave care duc la atrofia oculară, pot fi abordate patologii complexe la nivelul retinei, cum ar fi hipotonia oculară, care prin tehnicile de vizualizare deja existente ar fi greu sau chiar inabordabile, sau la nivelul polului anterior, cum ar fi glaucomul", a declarat dr. Levai Lehar.

Prof. dr. Rado Gabor a afirmat că a mai folosit noul endoscop ocular în operaţii, însă acum l-a utilizat în premieră pe intervenţii pe retină.

Endoscopul ocular este unul special deoarece are o grosime de 1 mm. Aparatul este fabricat în Statele Unite ale Americii şi costă aproximativ 80.000 de euro, utilizarea lui presupunând o supra specializare în domeniul chirurgiei vitreo-retiniene. Endoscopul nu există deocamdată în Europa de Est, singura ţară unde se operează cu acest aparat fiind Polonia.

30-11-2014
Tip
Stiri interne