Termen cautat
Tip stire
E.g., 07/10/2020
Data stire

Schimbarile climatice vor avea efecte asupra sanatatii mentale a oamenilor


Autor: elena

Stres la adulti si neliniste la copii - sunt efectele pe care le-ar putea avea schimbarile climatice asupra sanatatii mentale a oamenilor, apreciaza un studiu publicat luni de un institut de cercetari australian, care considera ca problema este destul de putin studiata, relateaza 7sur7.be.

'Pagubele produse de schimbarile climatice nu sunt doar fizice. Trecutul apropiat demonstreaza ca evenimentele climatice extreme produc si riscuri serioase pentru sanatatea publica, incluzand sanatatea mentala si starea buna a comunitatilor', afirma studiul realizat de Institutul pentru Clima din Australia.

In lumina episoadelor climatice - seceta, inundatii - prin care au trecut in ultimii ani unele regiuni australiene, studiul constata ca 'tulburarile si suferinta provocate de un eveniment extrem pot persista de-a lungul anilor'.

O parte semnificativa din populatia afectata de astfel de episoade, pana la o persoana din cinci, va fi stresata, tulburata emotional si disperata, este de parere Institutul pentru Clima.

Dupa evenimente climatice extreme poate aparea abuzul de alcool, unele studii stabilind chiar o legatura intre valurile de caldura si seceta si rate mai ridicate de sinucidere. Copiii sunt cei mai vulnerabili la anxietatea si nesiguranta provocate de neputinta adultilor de a lupta impotriva schimbarilor climatice.

Multe studii vorbesc despre consecintele economice care pot aparea ca urmare a schimbarii climei, dar mai putin despre 'efectele asupra bunei stari si sanatatii oamenilor', arata Tony McMichael, profesor de sanatate publica la Australian National University.

'Este o problema pe care trebuie sa ne concentram, altfel se va limita viziunea noastra asupra ceea ce se poate intampla in viitor si a necesitatii unei actiuni eficiente si urgente', a adaugat el la inceputul studiului care, considera el, 'ne va ajuta sa intelegem +componenta umana+ a schimbarii climei'.

30-08-2011
Tip
Stiri externe
Sursa