Termen cautat
Tip stire
E.g., 09/19/2019
Data stire

Senat: Aviz negativ pentru proiectul legislativ privind examinarea psihologica si psihiatrica a candidatilor la alegeri


Autor: elena

Comisia senatoriala pentru drepturile omului a avizat marti negativ propunerea legislativa initiata de mai multi senatori independenti, care prevede examinarea psihologica si psihiatrica a persoanelor care candideaza pentru obtinerea de functii de demnitate publica.

Presedintele comisiei, senatorul UDMR Gyorgy Frunda, a afirmat ca aceasta propunere legislativa incalca normele constitutionale, creand o discriminare negativa pentru categoria demnitarilor.

Potrivit lui Frunda, o astfel de prevedere nu ar putea fi aplicata retroactiv actualilor parlamentari, ''cu toate ca in anumite cazuri nu ar fi o idee rea''.
La randul sau, senatorul PNL Puiu Hasotti a precizat ca avizul negativ, dat cu unanimitate de voturi, se justifica prin faptul ca propunerea legislativa incalca prevederile legale.

''Tehnic nu se poate face ceea ce propun acesti parlamentari. Se incalca dreptul la viata privata si la confidentialitatea vietii private, ceea ce nu este deloc in regula. Poate initiatorii ar trebui sa dea dovada dansii, sa ne prezinte la randul lor, pentru prima data, aceste certificate psihologice si psihiatrice sau poate cel mai bine ar fi ca acesti initiatori, parlamentari asa-zis independenti, sa faca o propunere legislativa care sa interzica migratia politica. Sau, si mai bine, sa-si dea demisia din Parlament'', a afirmat Hasotti.

Propunerea legislativa privind examinarea psihologica si psihiatrica a celor ce candideaza pentru obtinerea de functii de demnitate publica, in administratia locala sau care ocupa functii de inalt functionar public sau indeplinesc calitatea de secretar general, secretar de stat sau ministru in cadrul ministerelor urmeaza sa fie analizata de Comisia pentru administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului, care este sesizata cu raport.

Senatul este prima camera sesizata cu proiectul legislativ.

02-03-2011
Tip
Stiri interne
Sursa