Termen cautat
Tip stire
E.g., 01/19/2021
Data stire

Senat: Ordonanta privind controlul unitatilor sanitare cu paturi de catre MS, raport de respingere in Comisia de sanatate


Autor: elena

Membrii Comisiei pentru sanatate din Senat au intocmit, marti, cu majoritate de voturi, un raport de respingere a Ordonantei nr. 18/2011 privind stabilirea masurilor privind verificarea si controlul unitatilor sanitare cu paturi de catre Ministerul Sanatatii (MS) si institutiile din subordinea acestuia, textul legii fiind considerat 'neprofesionist intocmit, fiind si o suprareglementare'.

'Conform legislatiei aflate in vigoare, MS are autoritatea de reglementare si control in domeniul medical, astfel incat masura ar fi o suprareglementare. Concret, in unitatile medicale care au fost prezentate pe toate canalele media cu evenimente medicale nefericite, MS a facut controale si a depus, mai devreme sau mai tarziu, concluziile de rigoare si raportul de control, ceea ce inseamna ca are cadrul legal de desfasurare a activitatii. In ordonanta apare titulatura de comisie mixta la care ar participa, pe langa membrii desemnati de MS si membrii din ministerele care au retea sanitara proprie, cand este vorba de unitatile medicale proprii. Se uita insa de autoritatea publica locala care are deja retea sanitara si care nu are drept sa desemneze un reprezentant si de unitatile sanitare private, care la fel, nu au voie sa-si desemneze un reprezentant', a precizat senatorul PNL Paul Ichim, potrivit unui comunicat de presa remis AGERPRES.

Senatorul liberal a explicat ca autorizarea unei unitati sanitare private este 'riguros reglementata si scrupulos verificata' de catre institutiile din subordinea MS, inclusiv de minister.

'Casa de Asigurari are obligatia de a verifica aceste institutii. Pe de alta parte, Ministerul Sanatatii s-a dispensat foarte rapid de majoritatea unitatilor spitalicesti, trecandu-le in subordinea autoritatilor publice locale care in an de recesiune financiara are resurse limitate care sa le dirijeze spre acreditarea acestor unitati sanitare. Morala este ca MS a fost constient ca unitatile sanitare nu pot primi acreditarea si autorizarea sanitara si arunca responsabilitatea spre autoritatea publica, rezervandu-si doar rolul de control', a mai sustinut senatorul PNL.

Paul Ichim a reamintit faptul ca sistemul sanitar este recunoscut 'ca fiind unul subfinantat, astfel incat cu greu se va putea incadra in niste parametri dictati si controlati de MS'.

'Unul dintre subiectele controlului va fi cel al resurselor umane. Este de notorietate faptul ca unitatile sanitare nu au specialisti incadrati conform normativelor in vigoare, posturile fiind, de altfel, blocate si posibil de ocupat doar conform raportului 1 la 7 impus bugetarilor sau cu dispensa data de MS. Insa, si in acest caz, legislatia in vigoare, controlata tot de MS prevede ca fondul de salarii nu poate depasi 70% din bugetul unitatii sanitare. Ca si concluzie, MS va concluziona ca 'si asa e rau si asa nu-i bine!'.

De fapt, secretul acestei ordonante se gaseste in art. 4, al. 4, care prevede ca 'nerespectarea masurilor stabilite in calitatea serviciilor de asistenta medicala poate duce la suspendarea sau ridicarea autorizatiei de functionare a unitatilor sanitare controlate', a mai adaugat Ichim.

'De aici se poate concluziona foarte usor ca daca va fi cazul, din punct de vedere economic si sub impactul restrictiilor financiare semnate de comun acord cu FMI-ul, comisiile de specialitate vor gasi foarte facil unitati sanitare carora sa le ridice autorizatia de functionare', a incheiat acesta.

27-09-2011
Tip
Stiri interne
Sursa