Termen cautat
Tip stire
E.g., 02/19/2020
Data stire

Senat: Propunerea de etichetare a produselor alimentare, avizata favorabil de Comisia pentru sanatate


Autor: elena

Propunerea legislativa a senatorului PDL Florin Staicu privind etichetarea produselor alimentare in functie de continutul aditivilor a primit din partea Comisiei pentru sanatate din Senat aviz favorabil, in unanimitate.

Potrivit initiativei legislative, fiecare produs alimentar trebuie sa aiba inscrisa pe eticheta sau pe ambalaj o bulina verde, portocalie sau rosie - bulina verde pentru produsele alimentare sanatoase, care pot fi consumate zilnic fara sa prezinte vreun risc pentru sanatate, bulina portocalie pentru produsele alimentare care trebuie consumate cu moderatie iar bulina rosie pentru cele care contin substante sau aditivi care pot avea efecte daunatoare asupra sanatatii.

'Asistam cu totii la o incidenta crescuta a bolilor cardio-vasculare, a cancerului si a diverselor tipuri de alergii. Foarte multi cercetatori pun pe seama aditivilor alimentari acest fenomen. Astazi etichetarea produselor alimentare se face prin descrierea E-urilor, a componentei chimice a acestora, dar foarte putini consumatori cunosc semnificatia respectivelor E-uri. Se spune ca E-urile care se folosesc nu sunt nocive, dar nimeni nu a facut studii in care sa se verifice daca nu cumva consumul pe termen mediu sau lung, in cantitati mari, nu este nociv sanatatii. Prin urmare, eu am considerat necesara o etichetare suplimentara prin care sa determin achizitia unui produs alimentar in cunostinta de cauza', a declarat Staicu pentru AGERPRES.

Senatorul PDL a subliniat faptul ca o etichetare suplimentara creste increderea cumparatorului in produsul alimentar achizitionat daca acesta are o bulina verde.

'Cred ca o evaluare suplimentara nu face altceva decat sa creasca increderea cumparatorului in acel produs. In momentul in care nu ai foarte multe informatii cu privire la un produs, atunci te gandesti de doua ori inainte sa il cumperi. Din moment ce stii ca el a fost evaluat inca o data prin acest sistem pe care il propun, atunci increderea cumparatorului creste. (...) Astfel, este posibil ca un produs cu bulina rosie sa ajunga sa dispara de pe piata fiindca orice cumparator se gandeste la sanatatea lui', a spus senatorul.

Potrivit propunerii legislative, criteriile in baza carora va fi acordata fiecarui produs alimentar cate o bulina vor fi stabilite de Ministerul Sanatatii, care va avea in vedere factori precum gradul de pericol, tipul si cantitatea de aditivi alimentari din fiecare produs.

Comisia pentru agricultura din Senat a dat aviz negativ propunerii legislative. Comisia economica este cea care va intocmi un raport pentru propunerea legislativa amintita. Senatul este prima Camera sesizata in acest caz.

22-03-2011
Tip
Stiri interne
Sursa