Termen cautat
Tip stire
E.g., 01/25/2020
Data stire

Senat: Sumele alocate spitalelor pentru hrana pacientilor ar putea fi majorate cu 30%


Autor: elena

Senatorii au aprobat, miercuri, un proiect legislativ prin care ar putea fi majorata cu 30% suma alocata spitalelor pentru hrana pacientilor.
In favoarea proiectului de lege au votat 45 de senatori, 35 s-au exprimat impotriva, iar doi s-au abtinut.

Initiatorul proiectului de lege, deputatul PNL Diana Tusa, sustine, in expunerea de motive, ca spitalele "nu vand" bolnavilor hrana preparata din alimentele cumparate, motiv pentru care "rezulta in mod evident ca inflatia, majorarea TVA si cresterea preturilor la alimente a actionat negativ asupra alocatiei de hrana pentru pacientii din spitale si, implicit, asupra posibilitatii spitalelor de a le oferi o alimentatie corecta conform afectiunilor pe care acestia le au".

Potrivit proiectului de lege, majorarea sumelor destinate spitalelor pentru achizitia de hrana va fi suportata de la bugetul de stat.

"De la intrarea in vigoare a hotararii de Guvern 429/2008, inflatia a atins in 2008, 2009 si in primele luni ale anului 2010 valori cuprinse intre 5 - 7%, iar din luna septembrie a anului 2010 in pretul alimentelor achizitionate de spitale a inceput sa se resimta si majorarea TVA-ului de la 19% la 24%.

Astfel, se propune ca grila privind alocatiile de hrana sa fie revizuita, introducandu-se majorari cu cel putin 30% ale sumelor stabilite", se arata in raportul intocmit proiectului de lege de Comisia pentru sanatate din Senat. Legea este ordinara, iar Senatul este prima Camera sesizata in acest caz.

31-03-2011
Tip
Stiri interne
Sursa