Termen cautat
Tip stire
E.g., 08/15/2020
Data stire

Senatul belgian a adoptat o lege care extinde eutanasierea la minori


Autor: elena

Senatul belgian a adoptat joi cu o larga majoritate un proiect de lege care autorizeaza extinderea eutanasierii in cazul minorilor ce sufera de o boala incurabila, proiect de lege care trebuie votat si de catre deputati pentru a intra in vigoare, informeaza AFP.

Senatorii au adoptat textul cu 50 de voturi pentru si 17 impotriva. Socialistii si liberalii, membri ai majoritatii guvernamentale, au votat in favoarea proiectului de lege, la fel ca ecologistii si senatorii partidului nationalist flamand NVA, in opozitie.

Senatorii crestin-democrati si cei din partidul flamand de extrema dreapta Vlaams Belang (opozitie) au votat impotriva.

Propunerea va fi inaintata Camerei Reprezentantilor, chiar daca nu este sigur ca membrii sai vor avea timp sa o examineze inainte de alegerile legislative de la 25 mai anul viitor.

Textul prevede ca un minor poate cere sa fie eutanasiat in cazul in care se confrunta cu suferinte fizice greu de suportat, in faza terminala. Pentru aceasta, el trebuie consiliat de o echipa medicala si trebuie sa primeasca acordul parintilor.

Daca proiectul de lege va fi adoptat, Belgia va deveni a doua tara, dupa Olanda, in care eutanasierea este autorizata in cazul copiilor de peste 12 ani.

Legea belgiana din 2012 care autorizeaza eutanasierea in anumite conditii nu se aplica in prezent decat persoanelor de peste 18 ani si care sunt in deplinatatea facultatilor mintale. In 2012, in regat s-au inregistrat 1.432 de cazuri de eutanasiere, respectiv 2% din decesele inregistrate in aceasta tara.

12-12-2013
Tip
Stiri externe