Termen cautat
Tip stire
E.g., 01/19/2021
Data stire

Sibiu: Premiera in chirurgia romaneasca - operatie de reconstructie a peretelui toracic cu implanturi de titan


Autor: elena

Doi chirurgi, unul din Sibiu si celalalt de la Institutul Oncologic din Iasi, au realizat miercuri, timp de trei ore, prima operatie de reconstructie a peretelui toracic cu implanturi de titan, pacientul fiind un barbat care a suferit in urma cu doua saptamani un accident rutier, in urma caruia i-au fost zdrobite mai multe coaste, conform echipei medicale.

"Am realizat astazi, in premiera nationala, o reconstructie a peretelui toracic (...) prin montaj de titan. Este vorba de un pacient de 50 de ani, care a suferit un accident rutier si avea cutia toracica zdrobita in urma accidentului, cu cinci etaje costale, complet fracturate, declansand aparitia asa-numitului volet toracic. Interventia consta in reconstruirea unei cavitati toracice normale si resudarea coastelor cu scopul de a preveni aparitia complicatiilor pleuropulmonare si a preveni aparitia durerilor cronice. Tehnica aceasta consta in asezarea mai multor implanturi din titan, care realineaza coastele la locul lor si dau forma cavitatii toracice si o dinamica respiratorie", a declarat, imediat dupa operatie, dr. Victor Costache, directorul medical al Spitalului Clinic European Polisano din Sibiu, unde a avut loc interventia chirurgicala.

El a realizat prima interventie de acest tip in Romania, insa cea de a 13-a din ultimii ani. Anul trecut, Victor Costache era doctorul cu cele mai multe astfel de operatii in Franta, tara in care a profesat mai multi ani.

"Si pentru mine este o premiera. Prin prisma experientei pe care o am in chirurgia toracica. Nu e nimic SF", a marturisit cel de al doilea chirurg din echipa, dr. Liviu Mugurel Bosinceanu, seful Sectiei de Chirurgie Toracica de la Institutul Oncologic din Iasi.

El a explicat ca, practic, aceasta reconstructie de coaste cu titan este cea mai avantajoasa metoda in prezent, in Europa. Potrivit dr. Bosinceanu, inainte, in cele cateva centre mari universitare din tara, la Bucuresti, Iasi, Timisoara si Cluj-Napoca, se puneau implanturi de otel, la coaste, care se scoteau dupa o jumatate de an.

"In Romania se facea cu niste lame de otel, care trebuiau scoase dupa sase luni, deci pacientul incasa doua interventii, una de punerea lamelor de otel, una de scoaterea lamelor de otel. Lamele de otel pot coroda, au reactii locale foarte importante, erau coastele si apareau leziuni infectioase in zona respectiva. In plus, nu poti sa pui un asemenea volet complex, pentru ca nu tolereaza pacientul. Aici poti pune implant de titan pe toate coastele, nu se scot deloc toata viata pacientului. Sunt numai avantaje. Cu otel se facea numai in centrele mari din Romania, Bucuresti, Iasi, Timisoara, Cluj-Napoca. S-a renuntat la ele, pentru ca rezultatele erau proaste. Recuperarea acum este extrem de rapida. Pacientul nu mai este intubat, respira singur, de maine se alimenteaza", a afirmat dr. Liviu Mugurel Bosinceanu.

Potrivit dr. Victor Costache, pacientul operat miercuri, la Sibiu, va putea fi externat in maxim patru zile, iar peste doua saptamani se poate intoarce la serviciu.

02-10-2014
Tip
Stiri interne