Termen cautat
Tip stire
E.g., 01/23/2021
Data stire

Sondaj SECS: Rata raporturilor sexuale neprotejate este in crestere printre tinerii de pe intreg globul


Autor: elena

Conferinta Mondiala de Contraceptie din acest an care se va incheia la 26 septembrie isi propune sa promoveze in lume ca fiecare sarcina sa fie o sarcina dorita, a declarat joi, in conferinta de presa, dr. Borbala Koo, directorul executiv al Societatii de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS).

Un sondaj international realizat in 69 de tari din intreaga lume si care va fi prezentat pe 26 septembrie marcheaza importanta educatiei contraceptive in randul tinerilor, a subliniat medicul.

Astfel, sondajul a evidentiat ca in toata lumea aproximativ o treime din cele 205 milioane de sarcini care au loc in fiecare an sunt neplanificate, in plus statisticile arata ca cele mai mari rate cu boli de transmitere sexuala se inregistreaza in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani si doar un numar foarte redus de adolescenti cu varste intre 15 si 19 ani pot apela la servicii medicale pentru boli cu transmitere sexuala acceptabile si pe care si le pot permite.

Motivul cel mai frecvent mentionat in sondaj pentru neutilizarea contraceptiei este faptul ca nu era la indemana la acel moment, totusi obstacolele variaza in zonele si regiunile analizate.

In Thailanda, peste o treime din tinerii care au recunoscut ca intretin raporturi sexuale neprotejate cu un partener nou au declarat ca motivul principal pentru care nu au folosit contraceptie este acela ca 'nu este frumos'.

In Regatul Unit si Norvegia unde contraceptia este disponibila imediat, o cincime dintre tinerii care au recunoscut ca intretin raporturi sexuale neprotejate cu un partener nou nu au utilizat contraceptia deoarece 'bausera alcool si uitasera'.

De asemenea, in multe regiuni persista perceptii conform carora unele metode inadecvate in contraceptie reprezinta un mod eficient de a preveni o sarcina neplanificata. De exemplu, in Rusia peste jumatate dintre respondenti considera ca 'metoda contactului intrerupt este sigura'.

Romania nu a fost inclusa in studiul international, dar potrivit dr. Borbala Koo situatia este asemanatoare ca in tarile invecinate. Pe de alta parte, exista un studiu facut de Bayer Schering Pharma care arata ca in Romania datele referitoare la modul in care tinerii utilizeaza contraceptia sunt ingrijoratoare. Mai mult de 60% dintre tinerele cu varsta intre 15 si 18 ani nu au folosit niciodata o metoda contraceptiva, a spus dr. Iulia Baltes, medic specialist in planificare familiala.

Ingrijorator este si faptul ca pana la 24% dintre femeile romance au ales cel putin o data contraceptia de urgenta, iar 30% au folosit metoda calendarului si aproximativ 30% a contactului intrerupt.

Exista si un aspect imbucurator, in randul celor care au ales pilula contraceptiva pentru prima data 80% au mers la medicul ginecolog, 100% dintre femeile de varsta fertila au auzit de cel putin o metoda contraceptiva, 84,3% au folosit cel putin o metoda contraceptiva, 94,1% stiu de existenta prezervativului si 87,8% stiu de existenta pilulei, a spus dr. Iuliana Baltes.

'Medicul ginecolog sau specialistul in planificare familiala sunt singurii care ofera cele mai corecte informatii despre cea mai potrivita metoda contraceptiva pentru fiecare. Accesul liber la serviciile de educatie si asistenta pentru tineri ar trebui sa mearga in paralel cu activitatea de dezvoltare si diversificare a metodelor contraceptive.

Tinerii vor sa-si controleze viata, inclusiv sa-si asume responsabilitatea contraceptiei, dar trebuie sa aiba acces la serviciile de contraceptie moderna si sa se inarmeze cu informatii de ultima ora privind metodele care sunt cele mai potrivit pentru ei', a reliefat dr. Iuliana Baltes.

Ea a spus ca in cabinetele de planificare familiala se asigura confidentialitatea. Important e sa fie alese impreuna cu persoana interesata contraceptivele cele mai potrivite tinand cont de starea de sanatate. De asemenea, responsabilitatea alegerii metodei revine ambilor parteneri, arata medicii.

Totodata, cand este vorba de contraceptie tendinta este ca fiecare tanar/tanara sa-si paseze responsabilitatea de la unul la altul. Mesajul pe care doreste sa-l transmita noua campanie a SECS - 'Contraceptia: Viata ta, responsabilitatea ta' este ca tanarul sau tanara sa nu-l astepte pe celalalt partener sa faca primul pas.

24-09-2010
Tip
Stiri interne
Sursa