Termen cautat
Tip stire
E.g., 08/14/2020
Data stire

Spitalele trebuie sa aiba organizata structura de management al calitatii serviciilor medicale


Autor: elena

Spitalele trebuie să aibă organizată structura de management al calităţii serviciilor medicale pentru a intra în procesul de evaluare, în vederea acreditării, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern privind componenţa, atribuţiile şi modul de organizare şi funcţionare a Comisiei Naţionale de Acreditarea a Spitalelor (CoNAS), publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Conform notei de fundamentare a proiectului, nu toate spitalele şi-au organizat structuri de management al calităţii serviciilor medicale, aprobate de Ministerul Sănătăţii.

"CoNAS va fi finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat", prevede proiectul de HG.

Potrivit sursei citate, în procesul de acreditare, CoNAS va putea utiliza, în condiţiile legii, evaluatori de spitale, cetăţeni români şi străini persoane fizice, certificaţi de către comisie.

În prezent, doar persoanele juridice participau la procesul de evaluare a spitalelor, ceea ce genera dificultăţi în contractarea serviciilor de evaluare cu evaluatorii care trebuie formaţi şi certificaţi de către CoNAS, arată nota de fundamentare.

Comisia va organiza pregătirea, calificarea şi formarea continuă a evaluatorilor de spitale şi va confirma prin certificare calitatea acestora.

Proiectul mai prevede că instruirea, organizarea şi coordonarea corpului de evaluatori de spitale se realizează de către Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti, cu suportul profesional al Comisiei prin unităţile de evaluare, analiză şi acreditare, conform legislaţiei în domeniu.

"Nivelul taxei de acreditare se fundamentează de către CoNAS şi se aprobă, pentru un ciclu de acreditare, prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor", mai arată proiectul.

Potrivit legislaţiei în vigoare, nivelul taxei de acreditare este propus de către Ministerul Sănătăţii fără să fie fundamentat de către CoNAS, pentru a stabili destinaţia acestor fonduri.

02-12-2014
Tip
Stiri interne