Termen cautat
Tip stire
E.g., 11/29/2020
Data stire

Studiu OCDE: Economia mondiala ar putea fi mai frecvent perturbata de socuri majore


Autor: elena

Economia mondiala ar putea fi supusa mai frecvent, in viitor, unor socuri majore cu consecinte grave asupra economiei si societatii, impactul economic al evenimentelor fiind sporit de globalizare si viteza cu care se misca oamenii, bunurile si datele, se arata intr-un nou raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Raportul OCDE 'Socurile viitoare la nivel global' analizeaza cinci riscuri potential majore: o pandemie, un cyber-atac asupra infrastructurilor critice, criza financiara, un conflict socio-economic si o furtuna geomagnetica.

Stimulente fiscale si accelerarea acordarii brevetelor de inventie ar putea incuraja intreprinderile sa investeasca, avand in vedere costul tot mai ridicat al dezvoltarii de noi medicamente, absolut necesare in cazul unei eventuale pandemii, se arata in raport.

In legatura cu modalitatea de declansare a crizelor financiare, analistii OECD apreciaza ca daca o natiune suverana sau o institutie financiara majora este supraindatorata, creste riscul de contagiune intr-o economie global interconectata.

Totodata, documentul OCDe sustine ca incendiile care au distrus o cincime din recolta de grau din Rusia in 2010, combinate cu inundatiile care au avut loc din Australia si Canada, au generat cresteri de preturi la alimente in toata lumea.

Expertii admit in momentul de fata ca preturile ridicate la produsele alimentare au fost utilizate pentru a declansa proteste care s-au raspandit in Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

In timp ce marile dezastre pot servi ca etalon pentru politica de planificare guvernamentala, socurile la nivel mondial necesita noi abordari care sa imbunatateasca cooperarea internationala si coordonarea, concluzioneaza studiul OCDE.

28-06-2011
Tip
Stiri externe
Sursa