Termen cautat
Tip stire
E.g., 11/24/2020
Data stire

Studiu privind ergonomia, prevenirea si managementul in stomatologie


Autor: elena

Societatea Romana de Ergonomie Dentara (SRED) a prezentat marti cercetarea de piata 'Practici curente din domeniul ergonomiei, preventiei si managementului in stomatologie'.

Rezultatele studiului au aratat ca din punct de vedere juridic medicii sunt organizati in principal (64%) sub forma de cabinet medical individual (CMI), fata de 29% dintre respondenti care sunt organizati sub forma de SRL (neplatitor de TVA).

Medicii de medicina dentara apeleaza la asistenta de specialitate mai ales pentru intocmirea si mentinerea fluxului documentelor legale si mai putin pentru alte activitati, cum ar fi alegerea locatiei sau a echipamentelor necesare in cabinet.

Cercetarea a mai relevat ca medicul de medicina dentara doreste, pe cat posibil, evitarea birocratiei, ceea ce explica si procentul mic al celor care lucreaza cu Casa Nationala de Asigurari. Aceasta reprezinta o sursa de venit secundar doar pentru 30% dintre medicii stomatologi.

Majoritatea respondentilor (79%), apreciaza faptul ca managementul cabinetului determina cresterea eficientei cabinetului si asigura o dezvoltare continua a afacerii (63%).

Aceste procente reflecta destul de clar faptul ca medicul stomatolog intelege utilitatea managementului dar raspunsurile foarte diversificate cu privire la instrumentele de management utilizate in cadrul cabinetelor arata faptul ca medicii dentisti au nevoie de pregatire si intelegere competenta in acest sens.

O parte din aceste probleme a facut ca, incepand cu finele lui 2008, odata cu intrarea tarii noastre in criza economica, numeroase cabinete sa devina neprofitabile, provocand scaderea veniturilor medicilor stomatologi, sau chiar inchiderea cabinetelor, ceea ce a dus la un adevarat exod al specialistilor in tarile occidentale, in conditiile in care statul roman cheltuie cu un student aproximativ 7.100 lei pe an, iar cu un medic rezident in jur de 14.910 lei pe an.

Faptul ca aproape 75% dintre medici nu au o documentatie corecta a cazurilor din punct de vedere legal arata o lipsa de informatie in acest domeniu, datorata probabil si faptului ca malpraxisul este un concept nou, despre care s-a discutat foarte putin, indica studiul citat.

Cu toate ca ergonomia dentara este studiata de curand in Romania (dupa anul 2000), regulile primare sunt cunoscute la nivel teoretic de foarte multi medici dentisti.

Abordarea principiilor ergonomice in cabinet este influentata puternic de varsta medicului. In acest sens, medicii mai tineri sunt mai receptivi si respecta aceste principii.

Pe de alta parte, cele mai multe probleme de sanatate raportate de catre medici sunt legate de afectiuni ale coloanei vertebrale, care arata lipsa de aplicare a regulilor ergonomice corecte.

Preventia dentara este prezenta in practica curenta la toate nivelurile, procedurile de baza fiind executate de majoritatea medicilor dentisti din Romania, evidentiaza studiul.

De altfel, peste 80% dintre medici considera ca pot influenta riscul de carie si parodontal al pacientilor prin metode de preventie, ceea ce, probabil, va muta focusul medicinii dentare de la restaurare la preventie, cu efect benefic asupra sanatatii orale din Romania.

Protectia fata de eventuala imbolnavire profesionala este insa insuficienta, raspunsurile la intrebarile care vizeaza acest subiect fiind foarte diversificate.

Medicii dentisti romani trebuie sa fie informati in permanenta asupra procentajului populatiei purtatoare de boli transmisibile, precum si despre noutatile privind mijloacele de protectie contra contaminarii incrucisate.

Un mare pas inainte in privinta alinierii la standardele europene a practicilor de munca in cabinetul de medicina dentara a reprezentat-o aparitia, in anul 2006, a Societatii Romane de Ergonomie Dentara precum si demararea in octombrie 2010 a proiectului 'Ergonomie, preventie, management performant in medicina dentara prin aliniere la standarde europene', proiect cofinantat prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, 'Investeste in oameni' , Axa Prioritara - Cresterea adaptabilitatii lucratorilor si a intreprinderilor.

Studiul a fost efectuat pe un numar relevant de subiecti (300 de medici de medicina dentara, manageri de cabinete private) la nivel national, in cele cinci regiuni de dezvoltare acoperite in proiect (Bucuresti, Bucuresti-Ilfov, Iasi, Constanta, Timisoara), si a constat in aplicarea unui chestionar de 42 de intrebari referitoare la cele trei directii abordate in cadrul proiectului: ergomomie, preventie si managementul cabinetului de medicina dentara.

In Romania sunt inregistrate aproximativ 11.000 de cabinete de stomatologie si 2.200 de laboratoare de tehnica dentara.

29-06-2011
Tip
Stiri interne
Sursa