Termen cautat
Tip stire
E.g., 09/25/2020
Data stire

Suceava: Prefectul a dispus aducerea oamenilor strazii in adaposturi sau spitale


Autor: elena

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a dispus vineri ca echipaje mixte SMURD - Politie - Jandarmerie sa patruleze pe raza judetului Suceava in cautarea si monitorizarea oamenilor strazii, pentru a-i aduce in adaposturi sau spitale.

Masura a fost dispusa de prefect in conditiile in care meteorologii au prognozat o racire accentuata a vremii in noaptea de vineri spre sambata, cand temperaturile ar putea cobori pana la minus 17 - minus 20 de grade Celsius.

Totodata, prefectul a solicitat primarilor, conducerilor scolilor si spitalelor sa-si asigure stocuri de combustibil suficiente pentru zilele urmatoare.

Prefectul a precizat ca, in judet, jumatate din cele 114 primarii dispun aproximativ de doua mii locuri de cazare pentru astfel de situatii de urgenta, 30 dintre acestea putand pune la dispozitia celor cazati si un ceai sau o masa calda.

Potrivit prefectului, in judet exista un singur adapost de noapte la Biserica ''Sfanta Vineri'' din Suceava, care functioneaza la initiativa si prin grija parohului Minu Mititelu.

Acesta a facut apel, la inceputul acestei saptamani, la persoanele cu posibilitati financiare si la agenti economici sa doneze bani sau produse pentru sustinerea acestui centru.

El a declara atunci ca racirea brusca a vremii, insotita de ninsori si vant puternic, va conduce la cresterea numarului de persoane fara adapost care vor ajunge in acest centru.

Mititelu a spus ca, pana in prezent, in conditiile in care vremea a fost blanda, aproximativ 12 - 18 persoane, femei si barbati au ajuns in acest centru, de la inceputul lunii decembrie, cand a fost redeschis.

''Adapostim femei si barbati care provin fie din judetul Suceava, fie din alte judete precum Botosani, Dolj, Iasi. La acest moment gazduim si o femeie din cartierul Burdujeni, care are un copil, elev in clasa a II-a. Cei doi au fost izgoniti de acasa'', a spus Mititelu.

El a precizat ca centrul are o capacitate de 50 de locuri, dar exista si posibilitatea suplimentarii acestora, prin saltele, ceea ce s-a intamplat in aceeasi perioada a anului trecut, cand, din cauza gerului, peste 90 de persoane au ajuns in adapost si au primit ingriire, respectiv posibilitatea unui dus, haine curate, hrana, cazare, consiliere psihologica si sociala.

Totodata, parohul a spus ca functionarea adapostului presupune foarte multi bani pentru cheltuieli cu intretinerea, utilitatile, hrana si cazarea acestor oameni. Utilitatile si salariile sunt platite de catre Primaria Suceava care, in fiecare an, incearca sa acopere necesarul si sa limiteze acumularea de restante foarte mari la furnizorii de utilitati.

Adapostul ''Lumina Lina'' are si un regulament intern pentru persoanele care vin aici, acestea neavand voie sa consume bauturi alcoolice, sa detina arme sau alte obiecte ori substante periculoase si sunt obligate sa isi faca igiena personala la sosire si sa ajunga in jurul orei 20,00, iar dupa ora 22,00 sa nu mai paraseasca incinta adapostului.

Acesta este al cincilea an de functionare a centrului, unde ajung oameni ai strazii, femei si barbati de toate varstele, chiar si copii, din municipiul si judetul Suceava, dar si din judete precum Botosani, Iasi, Bacau, Galati, dar si din sudul tarii.

24-01-2014
Tip
Stiri interne