Termen cautat
Tip stire
E.g., 12/11/2019
Data stire

Suplimentele alimentare ar putea soltţiona problema malnutritiei


Autor: elena

Malnutritia, regimul alimentar cu carente de vitamine si minerale, afecteaza aproape doua miliarde de oameni, iar suplimentele alimentare ar putea contribui la solutionarea acestei probleme ce poate duce la boli grave sau chiar la deces, sustine un studiu dat publicitatii marti, elaborat de organizatia neguvernamentala germana Welthungerhilfe si de reteaua internationala de ajutorare a copiilor 'Terre des Hommes', informeaza Deutsche Welle.

Potrivit Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO), numarul persoanelor subnutrite din intreaga lume a scazut cu mai mult de 50 de milioane din 1990 pana in prezent, ajungand la aproximativ 842 de milioane.

Mult mai multi sunt cei care sufar de malnutritie, denumita uneori si "foame ascunsa" pentru ca este prezenta la persoane care consuma cantitati suficiente de alimente, dar nu isi asigura toate substantele nutritive necesare.

Malnutritia este raspandita in special in Asia Centrala, in multe zone din Africa si in tari ca India si Bangladesh.

"In estul si sudul Africii, oamenii mananca fiertura de porumb, fiind indestulati de aceasta hrana. Dar ei nu dispun de vitaminele si mineralele esentiale", a declarat pentru Deutsche Welle, Wolfgang Jamann, secretar general al Welthungerhilfe.

In acelasi timp, exista zone in care orezul este un aliment de baza, dar oamenii mananca de multe ori orez alb decorticat, care nu contine vitamina A, care se pierde in procesul de decorticare.

Alimentele ieftine precum orezul sau porumbul nu contin suficienti nutrienti si, din aceasta cauza, Wolfgang Jamann considera ca cea mai buna solutie ar fi imbogatirea acestora, practica stipulata prin lege, in 80 de tari ale lumii.

El a oferit exemplul Zambiei, unde o lege prevede imbogatirea porumbului cu vitaminele A si D, ceea ce poate fi facut cu succes si acasa prin pudrarea mancarii cu nutrienti aditionali.

O alta abordare sugerata de studiu, numita "biofortificare", consta in modificarea plantelor in asa fel incat sa absoarba mai multe vitamine si minerale decat soiurile conventionale.

Experimente cu plante precum cartofii, fasolea, maniocul si porumbul sunt in curs de desfasurare in Africa. Intre timp, cercetatori din India si Pakistan au dezvoltat prototipuri biofortificate de grau, mei si orez.

Toate aceste abordari au potential, sustine Jamann, dar avertizeaza ca eficacitatea acestor soiuri trebuie sa fie dovedita.

In acest sens, este necesara continuarea cercetarilor de laborator, precum si testarea pe teren a acestor plant pentru ca soiurile "biofortificate" nu imbunatatesc intotdeauna pantele create de Mama Natura, scrie Deutsche Welle.

In Filipine, de exemplu, primele teste pe teren cu "orezul auriu" modificat genetic, bogat in vitamina A, au avut rezultate destul de moderate, soiurile locale dovedindu-se a fi mult mai robuste la conditiile climatice.

Introducerea de plante obtinute prin bioinginerie pentru combaterea malnutritiei are sens doar in cazul in care fermierii isi pot permite achizitionarea semintelor hibride, de multe ori mai scumpe decat cele de la soiurile traditionale. In plus, fermierii nu ar putea folosi semintele din recolta lor anterioara si ar trebui sa achizitioneze seminte noi in fiecare an, mentioneaza sursa citata.

Potrivit lui Wolfgang Jamann, atata timp cat malnutritia este in primul rand o problema de saracie, orice solutii potentiale pentru eradicarea acesteia nu vor fi eficiente in cazul in care sunt mai scumpe decat variantele actuale.

23-07-2014
Tip
Stiri externe