Termen cautat
Tip stire
E.g., 08/12/2020
Data stire

Suport psihologic si cursuri de recalificare profesionala pentru pacienti cu tuberculoza


Autor: elena

325 de pacienţi cu tuberculoză din mai multe judeţe ale ţării sunt ajutaţi de medici, asistenţi sociali şi psihologi să treacă mai uşor prin perioada de spitalizare şi de administrare a tratamentului.

Dintre aceştia, 301 primesc şi sprijin financiar lunar care acoperă costul transportului la spital sau dispensar şi medicamentele pentru efecte adverse şi îi motivează ca, în ciuda tuturor suferinţelor, să nu renunţe la tratament şi să se vindece.

Din luna octombrie 2014, pacienţii interesaţi primesc gratuit inclusiv consiliere şi reorientare profesională, precum şi cursuri de calificare/recalificare. Cursurile sunt selectate în funcţie de nevoile, aptitudinile şi preferinţele pacienţilor şi asigură o calificare recunoscută atât în România cât şi în UE.

Serviciile sunt dezvoltate de Fundaţia Romanian Angel Appeal, cu fonduri europene, şi sunt disponibile, la ora actuală, pacienţilor cu tuberculoză aflaţi în tratament sau sub observaţie la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta (Bucureşti), Spitalul de Pneumoftiziologie Leordeni (Argeş), Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani (Neamţ) şi Spitalul de Pneumoftiziologie Nicolae Ruşdea (Maramureş).

Intervenţiile sunt oferite în baza unei evaluări iniţiale, urmate de anchete sociale la domiciliu, pornind de la care se realizează un plan de intervenţie individualizat.

Din luna iulie până la 31 octombrie, au fost realizate evaluări iniţiale pentru pentru 325 de pacienţi cu tuberculoză şi tuberculoză rezistentă, din întreaga ţară, internaţi în cele 4 spitale. Până la finele lunii octombrie, pacienţii evaluaţi au beneficiat deja de consiliere socială, iar 283 dintre aceştia au primit şi consiliere psihologică.

301 pacienţi, dintre cei evaluaţi, primesc o subvenţie lunară de 100 de lei, pentru alimente, transport şi medicamente împotriva efectelor adverse, pe perioada tratamentului.

Pacienţii cu tuberculoză interesaţi de calificare/recalificare profesională au beneficiat de sesiuni de reorientare profesională şi de cursuri. Un sprijin financiar se acordă şi cursanţilor, pe durata calificării, pentru a se putea întreţine.

Orice pacient cu tuberculoză, din cele 4 spitale, poate deveni beneficiar al serviciilor de asistenţă psihologică şi socială înfiinţate.

Tuberculoza (TB) este o boală care, depistată cât mai timpuriu şi tratată corespunzător, cu medicaţie completă şi un regim adecvat de hrană şi odihnă, se vindecă. TB poate afecta pe oricine, indiferent de mediul social, însă mai predispuse sunt persoanele sărace, care trăiesc în condiţii precare.

Tratamentul tuberculozei se întinde pe o perioadă de 6 luni (pentru tuberculoza sensibilă), până la 24 de luni (pentru tuberculoza multidrog rezistentă) şi presupune o spitalizare îndelungată (minimum 3 luni). Efectele adverse ale medicaţiei sunt, după caz, puternice şi greu de suportat fără sprijin psihologic.

Tratamentul trebuie urmat cu stricteţe, până la negativare şi vindecare completă. Dacă întrerup şi reiau frecvent tratamentul, pacienţii riscă să dezvolte tuberculoză multidrog rezistentă care se tratează mai greu şi are rată mai mică de vindecare.

Cel mai adesea, bolnavii au nevoie şi de susţinere financiară, pe perioada tratamentului, până la vindecare, pentru a-şi procura alimente ţi a-ţi plăti transportul zilnic, la dispensar.

Fără suport psihologic care să-i ajute să depăşească neplăcerile medicaţiei şi în lipsa mijloacelor financiare pentru asigurarea transportului şi a hranei adecvate, pacienţii riscă să abandoneze tratamentul imediat ce se simt mai bine sau când nu mai pot suporta efectele adverse.

Pacienţii nevindecaţi riscă agravarea afecţiunii şi decesul şi, de semenea, pot transmite boala în comunitate.

La momentul actual, statul român nu asigură pacienţilor suport psihologic, social şi financiar complementar tratamentului medicamentos.

Serviciile de asistenţă psihologică şi socială din cele 4 spitale de pneumoftiziologie din ţară au fost înfiinţate de Fundaţia Romanian Angel Appeal tocmai pentru a sprijini aderenţa la tratament a pacienţilor cu tuberculoză, până la vindecarea completă.

 Fundația Romanian Angel Appeal îşi doreşte ca aceste servicii să fie preluate de sistemul de sănătate şi replicate, prin implicarea statului, în cât mai multe unităţi de pneumoftiziologie din ţară.

“Programul dedicat reintegrării profesionale şi sociale a persoanelor afectate de Tuberculoză” este implementat de Fundaţia Romanian Angel Appeal, în parteneriat cu Millenium Image&Communication Grup. Programul a demarat la 29 aprilie 2014, are o perioadă de implementare de 15 luni şi este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013 – “Investeşte în oameni!”

Contact pentru presă:

Costinela Caraene, Coordonator PR
Fundația Romanian Angel Appeal
Tel.: 0721.151.187
E-mail: costinela.caraene@raa.ro

16-12-2014
Tip
Comunicat de presa