Termen cautat
Tip stire
E.g., 08/21/2019
Data stire

Terapiile celulare, folosite cu succes in transplantul de maduva


Autor: elena

Terapiile celulare se folosesc cu succes in anumite domenii cum este cazul transplantului de maduva, dar exista sperante foarte mari de aplicare si in alte domenii cum ar fi in infarctul de miocard sau pentru refacerea zonei afectate in hepatopatiile cronice, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, prof. dr. Irinel Popescu, seful Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni.

''Daca in terapia celulara se include si o anume tehnologie cum ar fi tehnologia tisulara, se poate utiliza pentru tesuturile osoase sau conjuctivale, dar nu s-a ajuns la o substitutie de organe, pentru aceste domenii cercetarile sunt abia la inceput si au fost inregistrate si efecte secundare'', a detaliat prof. dr. Irinel Popescu, in conferinta de presa desfasurata cu ocazia deschiderii celei de-a sasea editii a Simpozionului "Acad. prof. dr. Nicolae Cajal".

Potrivit medicului Irinel Popescu, tipul celulelor utilizate este foarte important, astfel ca celulele stem au o mai mare eficienta decat celulele adulte - hepatocitele, in cazul ficatului.

In Romania, programul de transplant medular care utilizeaza terapiile celulare functioneaza foarte bine. Sunt preocupari de utilizare a acestor terapii in cazul ficatului - la Fundeni, in cazul inimii - la Timisoara, Cluj-Napoca, in diabet - domeniu in care prof. dr. Constantin Ionescu-Targoviste face cercetari, in neurologie - de care este preocupat prof. dr. Vlad Ciurea de la Spitalul Clinic "Bagdasar Arseni" .

''In pancreatita cronica, o boala mai putin intalnita in Romania, unde se utilizeaza transplant de insule, succesul este limitat, limitare care este data de numarul de insule care ar trebui sa fie cat mai mare si de viata limitata a acestora'', a explicat prof. dr. Irinel Popescu.

Potrivit specialistului, cercetarile pentru astfel de terapii sunt abia la inceput, au fost descrise si efecte adverse, de aceea sunt abordate cu maxima prudenta. O alta tema care va fi abordata la a sasea editie a Simpozionului "Acad. prof. dr. Nicolae Cajal" este medicina personalizata.

Prof. dr. Costin Cernescu de la Institutul de virusologie "Stefan Nicolau" a subliniat ca pentru a avea o predictie asupra succesului sau esecului unui tratament se impun investigatiile genomice, care sunt din ce in ce mai ieftine, avand in vedere oferta din ce in ce mai mare.

El a precizat ca beneficiile sunt atat pentru pacient, cat si pentru medic si a subliniat ca tratamentul pentru hepatite virale, pentru HIV/SIDA ar trebui aplicat nu inainte de a face investigatii genomice.

"In cazul hepatitei cu virus C, de multe ori se aplica un tratament care costa 20.000 de euro pe an fara succes. Facand aceste investigatii se poate aplica tratamentul cel mai bun si cu eficienta, fara supradozari sau subdozari. La Fundeni si in general in centrele universitare se fac aceste determinari", a subliniat medicul.

Prof. dr. Irinel Popescu a amintit ca la noi se aplica investigatiile genomice in cancerul de san, in cancerul colorectal si in carcinomul hepatic, dar in cazul acestuia din urma nu se aplica frecvent.

Prof. dr. Dan Duda, din Boston, a reliefat ca la centrul la care lucreaza se fac 42 de investigatii genomice care ajuta la evidentierea diferitelor mutatii si la stabilirea tratamentului.

In perioada 30 martie - 1 aprilie, se desfasoara la Bucuresti cea de-a sasea editie a Simpozionului ''Acad. prof. dr. Nicolae Cajal'', reuniune organizata sub auspiciile Academiei Romane, de Fundatia ''Acad. Nicolae Cajal'', in colaborare cu Institutul Clinic Fundeni - Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic ''Dan Setlacec'' si cu Institutul de Virusologie ''Stefan S. Nicolau''.

Programul simpozionului cuprinde doua sectiuni principale - Medicina si cercetare translationala (genomica si biologie moleculara) si Virusologie si medicina moleculara.

30-03-2011
Tip
Stiri interne
Sursa