Termen cautat
Tip stire
E.g., 07/08/2020
Data stire

Timis: Epidemie de scarlatina la prescolari si la scolarii din ciclul primar


Autor: elena

Numarul cazurilor de scarlatina in randul prescolarilor si al celor din ciclul primar de scoala a crescut in ultimele luni, in mod constant, ceea ce i-a facut pe medicii de la Spitalul de Boli Infectioase 'Victor Babes' din Timisoara sa declare stare de epidemie.

'Noi ne confruntam de vreo sase luni cu cazuri de scarlatina, dar care aveau o frecventa de 1-2 pe luna. In ultima perioada, insa, numarul pacientilor care au contactat boala a crescut foarte mult, la 4-5 pe saptamana, astfel incat putem spune ca avem o epidemie de scarlatina. Doar eu am internat astazi aproape zece cazuri', a declarat luni, pentru AGERPRES, dr. Virgil Musta, purtatorul de cuvant al Spitalului de Boli Infectioase 'Victor Babes' din Timisoara.

Cunoscuta ca fiind o boala a copilariei, scarlatina este o boala infectioasa cu transmitere pe cale aeriana, fiind provocata de streptococul beta-hemolitic A, care secreta o toxina responsabila de aparitia eruptiei de pe corp. Impotriva scarlatinei nu exista vaccin, singurul control fiind exudatul esofagian.

Potrivit Autoritatii de Sanatate Publica Timis, focarele epidemice de scarlatina din acest sezon sunt in gradinite si scoli si, in functie de cazurile anuntate, se trece la dezinfectia locatiei.

Ca semne de recunoastere a bolii, scarlatina este insotita de o eruptie formata din mici vezicule rosii de 1-2 mm, care se unesc, incepand de pe gat, trecand pe trunchi si, in final, pe maini si picioare. Uneori, eruptia este insotita de o usoara mancarime a pielii.

Pot fi prezente: febra, frisoane, dureri, greata, voma si pierderea poftei de mancare. Atunci cand principala zona de infectie este gatul, amigdalele pot deveni mai mari, rosii si dureroase.

Virgil Musta a mai declarat, pentru AGERPRES, ca, desi numarul virozelor respiratorii este crescut, nu depaseste limitele normale sezonului si ca nu s-au inregistrat noi cazuri de gripa.

01-03-2011
Tip
Stiri interne
Sursa