Termen cautat
Tip stire
E.g., 11/29/2020
Data stire

Timis: Panza freatica a satului Pordeanu, infestata cu produse petroliere de origine necunoscuta


Autor: elena

Locuitorii satului Pordeanu din judetul Timis nu mai dispun de apa potabila de aproape zece zile, dupa ce panza freatica a fost infestata cu produse petroliere, din cauze necunoscute. Atat populatia, cat si animalele sunt aprovizionate cu apa de Inspectoratul pentru Situatii de Urgente (ISU) Banat.

'In urma cu doua saptamani, am fost informati de Institutia Prefectului ca in panza freatica din satul Pordeanu (care apartine de comuna Beba Veche - n.r.) se gasesc produse petroliere si ca apa nu mai poate fi folosita nici pentru populatie, dar nici pentru animale. Am organizat de doua ori pe saptamana transporturi de apa potabila. Pentru oameni se face sub controlul strict al inspectorilor Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Timis, pentru a nu avea probleme de sanatate in randul populatiei. Se trimit bisaptamanal cate doua autospeciale: pentru consumul uman, cate 5.000 de litri, iar pentru consumul animalelor, cate 9.000 de litri', a declarat marti seful ISU Banat, general de brigada Mihai Benga.

Interesant este faptul ca prim-comisarul Garzii de Mediu Timis, Marian Eperies, a anuntat in colegiul prefectural de marti ca din probele prelevate rezulta ca apa din zona nu este poluata.

'Nu sunt probleme de poluare cu reziduuri petroliere. Acest foraj a fost prea mult exploatat si nu a fost lasat sa se refaca. Ca atare au aparut acele probleme. Proba aratata de domnul primar (al comunei Beba Veche - n.r.) nu stim daca a fost luata de la foraj sau de la retea', a spus Eperies, care a subliniat faptul ca reprezentantii Garzii de Mediu au solicitat companiei OMV Petrom sa verifice sondele petroliere pe care le detine in zona pentru a se asigura ca acestea nu prezinta scurgeri.

Forajul folosit acum pentru alimentarea cu apa a satului este unul vechi, din 1980 si este posibil ca el sa fie refacut. Satul Pordeanu este situat in extremitatea de vest a tarii, la 28 de kilometri vest de orasul Sannicolau Mare si la mai putin de 200 de metri de granita dintre Romania si Serbia.

Este un sat foarte vechi, mentionat pentru prima data in anul 1244, ca manastire (Pordanmunstra). Dupa cucerirea austriaca a Banatului, pe harta contelui Mercy este numit oficial Burgas, dar la 1750 apare deja cu numele Pardany.

In secolul al XVIII-lea face parte din posesiunile contelui Nako si, conform istoricului Ioan Lotreanu, Pordeanu este reintemeiata prin colonizarea cu maghiari. Pe la 1900 Pordeanu avea deja peste 1.000 de locuitori, majoritatea maghiari, printre care si cativa romani si germani, iar dupa unirea Banatului cu Romania, o parte din maghiari raman in Ungaria. In perioada interbelica a fost comuna de sine statatoare, cu primarie proprie, dar apoi, datorita amplasarii defavorabile cauzate de trasarea granitei, a inceput sa decada rapid.

In prezent, satul are 78 de locuitori, dintre care 52 maghiari si 26 romani. Principala ocupatie a locuitorilor este agricultura, dar pe teritoriul localitatii se gasesc mai multe schele de petrol exploatate de compania Petrom.

29-06-2011
Tip
Stiri interne
Sursa