Termen cautat
Tip stire
E.g., 04/03/2020
Data stire

Timis: UMF a inaugurat Laboratorul de simulatoare al Facultatii de Medicina Dentara, o premiera nationala


Autor: elena

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) 'Victor Babeş' din Timişoara a inaugurat, miercuri, Laboratorul de simulatoare a Facultăţii de Medicină Dentară, o premieră în învăţământul românesc.

Investiţia, în valoare de peste 1,2 milioane de lei a fost realizată în ultimul an, din nevoia de modernizare a capacităţii de antrenament a studenţilor de la Medicină Dentară, în vederea trecerii de la partea teoretică la cea practică, la nivel de pacient.

'Laboratorul asigură 24 de poziţii de lucru, ceea ce înseamnă că se poate lucra simultan cu trei grupe de studenţi, este dotat cu tehnică de calcul care permite transmiterea live sau a înregistrărilor de la postul central spre toate celelalte posturi de lucru, permiţând astfel studentului să vizualizeze foarte clar toate amănuntele pe care trebuie să le realizeze în vederea preparării unor dinţi', a declarat dr. Emanuel Bratu, şeful departamentului III Protetică Dentară, Reabilitare Protetică şi Implante din cadrul Facultăţii de Medicină Dentară, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, acest tip de simulator este cel mai apropiat de un pacient real. Până acum, studenţii ţineau modelul din plastic în mână, iar cu o freză modelau dinţii.

'Este o premieră în România, pentru că este singurul laborator de aceste dimensiuni dotat cu o asemenea tehnică de calcul şi legat în reţea cu celelalte componente ale sistemului de învăţământ al facultăţii, cum ar fi un computer tomograf. Acest laborator poate fi utilizat de mai multe discipline, nu doar de protetica dentară, ci şi de cei care prepară cavităţile (cariile, n.r.) pentru plombe', a adăugat dr. Bratu.

De asemenea, laboratorul poate fi închiriat şi pentru studiile postuniversitare, generând venituri proprii.

Dr. Bratu a mai subliniat faptul că, dacă sistemul medical românesc, spitalele, duc lipsă de medici, în stomatologie, concurenţa este foarte mare şi doar acei specialişti care sunt foarte bine pregătiţi pot rezista.

'Piaţa românească a muncii, în medicina dentară, cere un anumit grad de calificare. Noi, stomatologii, suntem puţin diferiţi de medicina generală. Medicina generală pierde anual foarte mulţi medici, mai ales în spitale se resimte acest lucru, în timp ce în medicina dentară suntem la de trei ori peste norma Uniunii Europene. De aceea, dacă studentul, când termină şcoala, nu este performant în domeniu, o să-şi găsească foarte greu de lucru', a punctat stomatologul.

16-02-2016
Tip
Stiri interne