Termen cautat
Tip stire
E.g., 01/20/2020
Data stire

Timisoara va avea o banca de tesuturi si celule umane


Autor: elena

O banca de tesuturi si celule umane va fi construita la Timisoara, primul pas in acest sens fiind facut marti dupa ce plenul Consiliului Judetean a aprobat alocarea unui teren in folosinta gratuita Ministerului Sanatatii, care este beneficiarul proiectului.
Suprafata este de 450 mp si este situata langa Spitalul Judetean Timisoara.

"Pana acum, la Timisoara am avut o serie de donatori de organe, echipe specializate de la Cluj, Bucuresti, Targu Mures au venit si au recoltat organele si le-au dus in respectivele centre universitare, pentru transplant", a declarat consilierul judetean Gheorghe Noditi, director al Spitalului Judetean.

El a precizat, pentru AGERPRES, ca la Casa Austria (Clinica de politraumatologie, arsi si chirurgie plastica si reparatorie) exista un aparat achizitionat in urma cu trei ani, in care se poate conserva pielea pentru un interval de pana la 14 zile.

"In acest interval se poate efectua si transplantul. Asta avem, dar aceasta nu este o banca de tesut unde sa putem conserva organul prelevat timp mai indelungat", a spus Noditi.
In ultimul an, la Sectia ATI a Spitalului Judetean Timisoara au fost mai multe interventii chirurgicale pentru prelevarea de organe.

"In primul rand, poate fi reluat transplantul de rinichi, pentru ca s-a mai facut. Exista chiar o prioritate nationala. Aici s-a realizat primul transplant de rinichi cu organul prelevat de la un donor decedat. Operatia a fost efectuata la Timisoara de o echipa condusa de prof. dr. Petru Dragan in 1981. Speram ca transplantul renal sa se reia cat mai curand. Apoi, cel de cord si chiar de ficat, pentru ca in Timisoara exista un numar de medici care au experienta buna in transplantul de ficat, care au efectuat stagii de pregatire in strainatate. Exista o oarecare preocupare si cred ca este posibil si acesta", a explicat, pentru AGERPRES, prof. dr. Dorel Sandesc, seful Sectiei ATI.

27-09-2011
Tip
Stiri interne
Sursa