Termen cautat
Tip stire
E.g., 01/27/2021
Data stire

Tinem prea mult bolvanii in spitale inutil, spune ministrul Ritli


Autor: elena

Ministerul Sanatatii doreste ca pachetul de servicii medicale de baza de care beneficiaza fiecare asigurat pe baza contributiei lunare la Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate sa includa aceleasi servicii, dar sa fie revizuit astfel incat bolnavii sa nu stea inutil in spitale, medicamentele sa fie corect prescrise si procedurile scumpe sa fie bine reglementate prin protocoale de diagnostic.

Potrivit ministrului Sanatatii, Ladislau Ritli, pachetul de servicii medicale de baza "este prea vast, nelimitat aproape" si va fi revizuit fara a fi "taiate" serviciile incluse si in prezent.

Ladislau Ritli a precizat vineri, intr-o conferinta de presa la Zalau (nord-vest de Bucuresti), ca studiile recente ale unor experti straini si din cadrul ministerului arata ca actualmente exista medicamente scumpe care sunt prescrise pentru acele afectiuni pentru care nu sunt autorizate, medicamente care nu sunt prescrise pentru grupele de varsta corespunzatoare, iar unele servicii paraclinice scumpe sunt acordate "la recomandarea vecinului".

Ministrul a subliniat ca MS intentioneaza ca "aceste servicii paraclinice foarte scumpe sa fie bine reglementate, sa nu fie acordate numai la cererea bolnavului sau la recomandarea vecinului, ci sa fie o indicatie medicala, iar acea indicatie medicala sa fie bazata pe niste protocoale de diagnostic si tratament".

De asemenea, Ladislau Ritli a precizat ca in Romania bolnavii sunt tinuti prea mult in spitale, comparativ cu alte tari.

"Noi tinem bolnavii prea mult in spitale inutil. E adevarat ca noi avem si componenta sociala de a mentine bolnavii, fiindca nu au unde sa mearga sau nu au din ce sa cumpere medicamentul acasa si ii tinem in spital. Umblam la acele proceduri simple, de mica chirurgie, la care noi tinem bolnavii de doua-trei ori mai mult decat in alte tari", a spus ministrul.

27-01-2012
Tip
Stiri interne
Sursa