Termen cautat
Tip stire
E.g., 09/16/2019
Data stire

TOP MEDICINA Principalele titluri din domeniu in luna octombrie


Autor: elena

Progresul medicinei reprezintă o condiţie sine qua non pentru existenţa societăţii moderne. Activitatea de cercetare în domeniul medical desfăşurată de echipe de oameni de ştiinţă de la diferite laboratoare, centre universitare şi spitale din întreaga lume oferă noi speranţe pentru vindecarea unor maladii considerate deocamdată incurabile.

Prezentăm o selecţie a celor mai importante descoperiri şi inovaţii din domeniul medical, ce au fost anunţate în cursul lunii octombrie.

Un nou medicament pentru bolnavii de diabet de tip 2 va putea fi activat exact atunci când este nevoie, prin expunerea unei părţi a pielii la o sursă de lumină albastră, putând să le ofere pacienţilor un control mai mare asupra propriului nivel al glicemiei, conform unui studiu derulat la Departamentul de Medicină din cadrul Imperial College din Londra.

Odată activ, acest medicament stimulează eliberarea de insulină din celulele pancreatice, în condiţii de laborator.

Teoretic, pacienţii vor putea ingera un astfel de medicament iar atunci când vor avea nevoie, vor putea să-şi expună abdomenul unei surse de lumină albastră pentru a-l activa, direct din pancreas, conform cercetătorilor.

Pentru activarea acestui medicament este suficientă foarte puţină lumină albastră.

Atunci când sursa de lumină este oprită, medicamentul redevine inactiv.

Unii pacienţi aflaţi în stare vegetativă au o cât de mică activitate cerebrală, iar alţii pot prezenta chiar tipuri de activitate cerebrală asemănătoare adulţilor sănătoşi, conform unui studiu desfăşurat la Universitatea Cambridge care dărâmă mitul conform căreia starea vegetativă este lipsită complet de conştienţă.

Echipa de cercetători a studiat 13 pacienţi aflaţi în stare vegetativă, cartografiind activitatea electrică a nervilor acestora cu ajutorul unei plase de electrozi aplicate pe scalp. Modelele electrice şi conexiunile înregistrate au fost apoi comparate cu cele ale unor voluntari sănătoşi.

In cadrul studiului au fost identificaţi patru din cei 13 pacienţi care prezentau o activitate cerebrală similară cu cea observată la voluntari.

Dr. Srivas Chennu, care a coordonat acest studiu, a declarat că acest lucru sugerează că unele dintre reţelele creierului care susţin starea de conştienţă la adulţii sănătoşi pot fi bine conservate la unii pacienţi aflaţi în stare vegetativă persistentă.

Un bărbat paralizat a fost capabil să meargă din nou după o terapie de pionierat care a implicat un transplant de celule din cavitatea sa nazală în măduva spinării. Tratamentul, o premieră la nivel mondial, a fost efectuat de către chirurgi în Polonia, în colaborare cu oameni de ştiinţă din Londra.

Medicii au transplantat celule olfactive OEC (celule specializate care formează o parte a simţului mirosului) din nasul pacientului în coloana vertebrală, unde acestea au permis reconstruirea fibrelor nervoase secţionate - ceea ce până de curând părea imposibil.

Tehnica, descoperită de specialiştii de la University College London, dăduse rezultate bune în laborator, dar nu fusese niciodată testată cu succes la om.

Medicii de la Spitalul St Vincent din Sydney au dezvoltat o modalitate de transplant a unei inimi care a încetat să bată, creând astfel posibilitatea de a spori numărul de transplanturi prin utilizarea unui număr mai mare de inimi de la donatori.

Noua tehnică, a cărei dezvoltare a durat 12 ani, constă în utilizarea unei unităţi portabile pentru a menţine un flux de sânge în ţesutul cardiac prelevat şi o soluţie de conservare pentru a îmbunătăţi rezistenţa inimii la lipsa de oxigen.

Până în prezent, transplanturi de inimă au fost efectuate numai în cazul în care organul prelevat pentru transplant încă mai bătea.

Acest lucru înseamnă că transplantul se putea face numai dacă donatorul şi primitorul se află în acelaşi loc şi numai dacă exista posibilitatea legală de a declara decesul de îndată ce a încetat activitatea creierului.

Această tehnică inovatoare va permite realizarea de transplanturi de inimă în ţări precum Japonia sau Vietnam, locuri unde un pacient este considerat decedat după încetarea bătăilor inimii şi nu în cazul inactivităţii cerebrale.

Cercetători de la Harvard Medical School au creat în laborator celule stem modificate genetic pentru a ucide tumorile canceroase cerebrale.

Aceste celule produc toxine care ucid celulele canceroase, dar în acelaşi timp sunt capabile să reziste ele însele efectelor otrăvii pe care o produc şi să nu afecteze celulele sănătoase.

Noua tehnică de tratament, considerată de specialişti "viitorul" tratării cancerului, a fost testată pe şoareci. Celulele stem au fost înconjurate în gel şi plasate la locul tumorii cerebrale după ce aceasta a fost îndepărtată. Celulele canceroase au fost distruse de toxine.

O suedeză în vârstă de 36 de ani a devenit prima femeie din lume care a născut având uter transplantat. Acest progres major în lupta împotriva infertilităţii a permis ca această femeie să dea naştere, în luna septembrie, unui băiat sănătos, cântărind 1.775 kg, după 31 de săptămâni de sarcină.

Mama, a cărei identitate nu a fost dezvăluită, s-a născut fără uter din cauza unei afecţiuni genetice. Uterul transplantat a provenit de la o femeie de 61 ani, care era la menopauză de şapte ani când a fost operată.

29-10-2014
Tip
Stiri interne