Termen cautat
Tip stire
E.g., 02/23/2020
Data stire

TOP STIINTA Principalele titluri din domeniu anuntate in octombrie


Autor: elena

Cunoaşterea ştiinţifică este diversificată continuu.

Zi de zi pe fluxurile de ştiri ajung informaţii cu privire la noi descoperiri din diferite domenii, fie că este vorba despre Univers şi spaţiul cosmic, despre Pământ şi biosferă, despre istorie şi arheologie, despre mediu etc.

Prezentăm o selecţie a celor mai importante descoperiri din diferitele domenii de cercetare ştiinţifică, anunţate în cursul lunii octombrie.

Spaţiu:

Cometa Siding Spring a trecut prin apropierea relativă a planetei Marte, oferindu-le astronomilor două premiere.

Este prima cometă observată de pe o altă planetă cu ajutorul sondelor aflate pe orbita dar şi asolizate pe Marte, precum şi prima oară când această cometă poate fi observată, ea având o periodicitate de peste 1 milion de ani.

Această cometă a trecut la aproximativ 140.000 de kilometri distanţă de Marte, la puţin mai mult de o treime a distanţei de la Pământ la Lună, şi de 10 ori mai aproape de suprafaţa acestei planete decât orice altă cometă care a trecut prin apropierea Pământului în istoria observaţiilor astronomice, conform NASA.

Cometa, denumită după observatorul australian Siding Spring unde a fost descoperită, în urmă cu mai bine de un an, îşi are originea în Norul Oort, format din asteroizi şi comete rămase la marginea sistemului solar după aprinderea Soarelui, în urmă cu aproximativ 4,6 miliarde de ani.

Erupţiile solare, care ameninţă Pământul în cazul slăbirii extreme a câmpului magnetic, sunt provocate de giganticele arcade de plasmă magnetizată care se formează la suprafaţa Soarelui, o descoperire care îi aduce pe oamenii de ştiinţă cu un pas mai aproape de estimarea cât mai exactă a posibilelor erupţii care au capacitatea de a afecta sistemele de comunicaţii şi infrastructura energetică terestră.

Folosind informaţiile culese cu ajutorul satelitului nipon Hinode, al satelitului NASA Solar and Heliospheric Observatory (SHO) şi prin intermediul Observatorului Paris-Meudon, cercetătorii au observat că în zilele dinaintea producerii unei explozii solare, în zona respectivă energia magnetică se afla la un minim, dar creşte lent de-a lungul timpului. Cu o zi înainte de erupţie se formează o buclă sau arcadă magnetică coronală care începe, la rândul ei, să crească.

Atunci când energia câmpului magnetic este suficient de puternică, bucla este alungită spre exterior cu mare viteză, liniile de câmp magnetic sunt rupte, iar reconectarea ulterioară (rearanjarea liniilor de câmp) declanşează o erupţie solară.

Planeta:

O nouă inversare a polilor magnetici ai Pământului ar putea să se producă în viitorul apropiat, în timpul vieţii noastre, conform unor analize ale datelor cu privire la câmpul magnetic terestru, culese atât în cadrul misiunii Swarm aparţinând Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), cât şi din examinarea unor straturi de sedimente aflate la poalele Munţilor Apenini, în Italia.

Polii magnetici s-au inversat de mai multe ori de-a lungul istoriei planetei noastre. Oamenii de ştiinţă au estimat că un ciclu de inversare a polilor magnetici începe prin slăbirea continuă a câmpului magnetic într-un interval de câteva mii de ani.

Apoi, când câmpul magnetic devine suficient de slab, polii se inversează iar câmpul magnetic revine la intensitatea sa maximă.

Datele adunate în cursul acestei veri de sistemul de sateliţi Swarm, aparţinând ESA, indică faptul că acest câmp magnetic îşi pierde din intensitate de 10 ori mai rapid decât se credea iniţial, condiţii în care inversarea polilor magnetici s-ar putea produce în viitorul apropiat.

Mii de formaţiuni muntoase submarine, necunoscute până în prezent, apar pe o hartă actualizată a fundului oceanului planetar realizată de cercetători din SUA prin prelucrarea unor date de la sateliţi.

Noua hartă, mult mai precisă şi mai detaliată decât versiunea anterioară, din urmă cu două decenii, a fost elaborată de specialişti de la Scripps Institution of Oceanography, din California, cu ajutorul datelor furnizate de satelitul CryoSat-2, al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), şi al satelitului Jason, de la NASA. Harta deschide noi perspective pentru cunoaşterea mişcărilor tectonice din adâncul mărilor.

In noua versiune a hărţii se disting cu claritate indiciile separării, în urmă cu 85 de milioane de ani, a Africii de America de Sud, şi apar noi dovezi ale extinderii lanţurilor muntoase submarine din Golful Mexic, în urmă cu 150 de milioane de ani. Toate aceste formaţiuni sunt la ora actuală acoperite cu straturi groase de sedimente.

Un studiu desfăşurat în zona Golfului San Francisco a identificat importante acumulări de energie în patru falii seismice, iar oamenii de ştiinţă avertizează că este posibilă declanşarea unor cutremure puternice pe aceste linii de falie.

Cele patru falii care au acumulat suficientă energie pentru a produce seisme majore sunt Falia Hayward, Falia Rodgers Creek, Falia Green Valley şi Falia Calaveras.

Toate aceste falii sunt părţi ale sistemului de falii San Andreas, care are o lungime de peste 1.300 de kilometri, şi prezintă o ameninţare serioasă pentru că străbate zone urbane, puternic populate.

Biosferă:

Virusurile Ebola şi Marburg fac parte dintr-o foarte veche familie de virusuri şi au avut un strămoş comun din care s-au desprins în urmă cu 16 până la 23 de milioane de ani, conform unui studiu realizat la Universitatea Buffalo.

Aceste organisme filovirale au existat probabil încă din Miocen, epocă care începe acum 23,03 milioane de ani şi se încheie acum aproximativ 5,33 milioane de ani. În această perioadă este foarte probabil ca liniile evolutive care au dus la apariţia virusurilor Ebola şi Marburg să se fi desprins din strămoşul comun al celor două virusuri.

In prealabil oamenii de ştiinţă considerau că această familie de filovirusuri ar fi mult mai modernă, apărând în urmă cu aproximativ 10.000 de ani.

Istoricul maladiei SIDA a început la Kinshasa, capitala Republicii Democratice Congo, în anii '20, înainte de a se răspândi într-o lumea aflată în plină în schimbare, conform unui studiu elaborat de o echipă de cercetători care a reconstituit istoria genetică a retrovirusului HIV (Virusul Imunodeficienţei Umane) responsabil pentru 36 de milioane de decese.

Cercetătorii de la Oxford (Marea Britanie) şi de la Universitatea din Leuven (Belgia) s-au concentrat mai ales pe tulpina de grup "M" a virusului HIV, care este cea mai răspândită.

Virusologii ştiau deja că acest retrovirus a fost transmis de la maimuţe la om, în cel puţin treisprezece cazuri. Însă doar una din aceste contaminări este responsabilă pentru pandemia umană, soldată până în prezent cu aproape 75 de milioane de persoane infectate, cele mai multe în Africa sub-sahariană.

Mecanismul de reproducere ce constă în copulaţie şi fertilizare internă a apărut în urmă cu 385 de milioane de ani, la peştii din specia dispărută "Microbrachius dicki", potrivit unui studiu realizat de un grup de cercetători de la Universitatea Flinders (Australia).

Acest studiu este catalogat drept una dintre cele mai mari descoperiri pentru istoria evoluţiei reproducerii sexuale. Studiind fosilele masculilor din specia Microbrachius dicki, cercetătorii au descoperit că aceştia erau dotaţi cu un apendice osos (pterigopod - organ copulator) în formă de "L" care le permitea să transfere femelelor lichid seminal.

La rândul lor, femelele erau dotate cu apendice similare de mici dimensiuni pentru a menţine organul masculin în timpul copulaţiei.

Istorie şi Arheologie:

O serie de picturi rupestre preistorice, reprezentări zoomorfe dar şi contururi ale unor mâini, care au fost descoperite în şapte peşteri aflate pe insula indoneziană Sulawesi, rescriu istoria artei.

O echipă de oameni de ştiinţă a anunţat că aceste desene rupestre au o vechime de aproximativ 40.000 de ani, vârstă comparabilă cu cele mai vechi forme de exprimare artistică descoperite în Europa, continent despre care se credea că reprezintă leagănul artei.

Faptul că oamenii preistorici din Sulawesi aveau aceleaşi îndeletniciri artistice cu semenii lor europeni indică faptul că arta rupestră s-a dezvoltat independent şi simultan în mai multe zone ale planetei, conform arheologului Thomas Sutikna de la Universitatea australiană Wollongong.

Cea mai importantă comoară a vikingilor descoperită până acum în Scoţia a fost găsită de un om de afaceri cu un simplu detector de metale. Comoara cuprinde peste 100 de obiecte din secolele al IX-lea şi al X-lea.

Obiectele au fost descoperite la numai 60 cm adâncime, în comitatul Dumfries. Comoara conţine obiecte din toată Europa: amulete din Irlanda, bijuterii din Scandinavia, bijuterii de aur care sunt probabil anglo-saxone şi un vas de argint carolingian de pe actualul teritoriu al Germaniei, conform experţilor.

Acum 12.000 de ani, în Anzii peruvieni, la peste 4.500 de metri altitudine, trăiau oameni, conform unei noi descoperiri.

În situl arheologic de la Pucuncho (sudul statului Peru), la o altitudine de aproximativ 4.335 - 4.480 metri a fost descoperită o tabără, 260 de unelte de piatră, precum vârfuri de suliţe, cuţite şi dălţi, având o vechime de aproximativ 12.800 de ani.

Această descoperire împinge cu peste un mileniu în urmă dovezile prezenţei umane prelungite la altitudini atât de mari, fiind vorba despre cea mai înaltă aşezare locuită, cunoscută până în prezent, din preistorie.

30-10-2014
Tip
Stiri interne