Termen cautat
Tip stire
E.g., 07/15/2020
Data stire

Traian Basescu: La Consiliul European Romania a fost prezentata pe locul al treilea la consolidare bugetara


Autor: elena

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca Romania a fost prezentata la reuniunea extraordinara a Consiliului European ca fiind pe locul al treilea in Uniunea Europeana din punct de vedere al efortului de consolidare bugetara, ceea ce i-a permis sa negocieze credibil.

"Romania este pe locul trei in UE din punct de vedere al efortului de consolidare bugetara, care a vizat inclusiv reducerea deficitului bugetar. Aceasta situatie ne-a permis sa negociem credibil (...) legat de cofinantari, de TVA eligibil s.a.m.d.. (...) Faptul ca am avut o consolidare bugetara de succes ne-a adus argumentul major in negocierea conditiilor de utilizare a banilor europeni.", a spus seful statului, intr-o declaratie sustinuta la Palatul Cotroceni.

El a subliniat ca Romania trebuie sa gaseasca pana in luna iunie o solutie in cazul despagubirii proprietarilor ale caror proprietati au fost confiscate in perioada comunista. Basescu a aratat ca nivelul de despagubiri ar atinge cifra de 17 miliarde euro din analizele de pana acum.

"Romania va trebui sa ia o decizie ca in perioada de zece ani sa plateasca despagubiri. Va fi rolul Parlamentului si al Guvernului sa propuna Parlamentului nivelul de despagubiri, dar de la anul Romania trebuie sa inceapa sa plateasca pentru cei pe care nu i-a putut despagubi din varii motive", a afirmat seful statului.

El a indicat ca a doua cheltuiala care schimba "fata bugetului" este legata de plata medicamentelor.

"Din luna martie suntem obligati sa achitam facturile la medicamente la 60 de zile, in baza unei directive a Uniunii Europene. Nu mai putem sta ca acum, la 180 de zile, la 200 de zile, la 300 de zile. Trebuie achitate la 60 de zile, iar acesti doi factori vor insemna o reducere masiva a capacitatii noastre de cofinantare din bugetul de stat. Este atat de tehnic, incat ma ingrozesc, dar pana la urma trebuie sa facem si exercitiul asta", a precizat el.

Seful statului a mai subliniat ca stabilitate economica a tarii se datoreaza romanilor, nu politicienilor care au decis masuri de austeritate, si ca el personal crede ca va ajunge la un moment dat si la "iertarea romanilor".

"Daca ma intrebati, as spune ca niciun roman nu a meritat acele masuri, dar nu am avut solutie. (...) Sunt multumit ca n-am fost in situatia umilitoare de a astepta banii de afara ca sa ne platim salariile si pensiile, ma intelegeti. Asta probabil o sa mai am timp s-o explic romanilor, sa ajung la iertare, ca trebuie sa ajungem si la asta, ca asa-i viata", a completat el.

27-11-2012
Tip
Stiri interne
Sursa