Termen cautat
Tip stire
E.g., 02/20/2020
Data stire

Trei sferturi din stridiile britanice sunt infectate cu un virus care poate provoca varsaturi


Autor: elena

Mai mult de trei sferturi din stridiile cultivate in Marea Britanie sunt infectate cu un virus care poate provoca varsaturi si diaree consumatorului, potrivit unui studiu efectuat in numele agentiei britanice Food Standards Agency (FSA), publicat cu o luna inainte de sarbatorile de iarna, informeaza AFP.

Acest 'norovirus' a fost detectat in 76% din stridiile testate, insa nivelul de la care devine patogen nu a fost stabilit inca, precizeaza FSA intr-un comunicat.

Oamenii de stiinta nu s-au putut pronunta asupra eficientei tratamentului de purificare a stridiilor cu ajutorul razelor ultraviolete.

Studiul, efectuat intre anii 2009 si 2011 pe 8.000 de stridii in douazeci de zone de cultura din Marea Britanie, este 'primul de acest gen' din tara, a declarat seful echipei stiintifice a FSA, Andrew Wadge.

Rezultatele studiului 'ne vor ajuta sa lucram cu producatorii pentru a gasi modalitati de reducere a nivelului norovirusului din crustacee si in efortul la nivel european de a defini nivelul de la care consumul devine sigur', a adaugat acesta.

'Oamenii trebuie sa cunoasca riscurile consumarii stridiilor crude', a comentat dl. Wadge, avertizand persoanele in varsta, fragile, femeile insarcinate si copiii mici sa evite sa le consume in acest mod.

In 2009, Fat Duck, celebrul restaurant al bucatarului britanic Heston Blumenthal, a fost inchis ca urmare a intoxicarii a mai mult de 500 de persoane cu un norovirus demonstrat a fi provenit din stridii crude si scoici.

29-11-2011
Tip
Stiri externe
Sursa