Termen cautat
Tip stire
E.g., 02/18/2020
Data stire

Tulcea: Elicopterul medicalizat destinat comunitatilor din Delta ar putea fi relocat


Autor: elena

Elicopterul medicalizat aflat la dispozitia comunitatilor izolate din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii ar putea fi relocat, din cauza lipsei solicitarilor, potrivit prefectului judetului Tulcea, Marin Badita.

Reprezentantul Guvernului in teritoriu a declarat pentru AGERPRES ca a transmis tuturor primariilor din Rezervatie conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca zonele pe care poate sa aterizeze elicopterul medicalizat si ca in momentul de fata aceste zone sunt deja amenajate.

'Semnalul pe care l-am transmis deja comunitatilor locale din Rezervatie la inceputul saptamanii a fost acela de a solicita acest mijloc pentru urgentele medicale, fiindca este posibil sa fie relocat din cauza lipsei solicitarilor. Probabil ca oamenii nu stiu ca pot apela la un elicopter si poate ca ar trebui sa existe o mai buna comunicare intre membrii comunitatilor locale', a afirmat prefectul Badita.

El a mai spus ca in ultima luna nu a fost inregistrata nicio solicitare pentru elicopterul medicalizat si a facut o paralela cu situatia inregistrata la nivelul sistemului de telemedicina din judet.

'Neasteptat de putini apeleaza la sistemul de telemedicina, pentru care s-au realizat investitii. Este adevarat ca la Sulina exista un centru care poate procesa informatiile de la pacienti si poate ca si vremea a fost buna, iar oamenii s-au putut deplasa la medicii din Tulcea pentru a fi consultati. Probabil ca atunci cand vremea va fi mai putin prietenoasa, oamenii vor apela atat la sistemul de telemedicina, cat si la elicopterul medicalizat', a mentionat prefectul judetului Tulcea.

La finele lunii iunie, Unitatea Speciala de Aviatie din Tulcea a primit in dotare un elicopter medicalizat care urma sa fie utilizat atunci cand din judetele vecine, Constanta si Galati, nu se putea decola, din cauza conditiilor meteorologice.

Sistemul experimental de telemedicina pentru localitatile din Delta Dunarii a fost prezentat la Tulcea pe data de 31 martie 2012.

Aparatura donata de Hewlett Packard, care a ajuns la zece medici din judet, a constat intr-o camera video conectata la un laptop, un aparat de monitorizare ce transmite functiile vitale ale pacientului catre laptop si un aparat electrocardiograf care permite inclusiv interpretarea automata a datelor receptionate de la pacient, precum si transmiterea acestora medicilor specialisti de la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) din municipiul Tulcea.

De asemenea, potrivit datelor furnizate de autoritati la acea vreme, trei dintre cei zece medici au primit si cate un ecograf. Prin intermediul dotarilor tehnice, pacientii din localitatile izolate din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii pot primi recomandari de la medicii specialisti din SJU Tulcea.

02-10-2014
Tip
Stiri interne