Termen cautat
Tip stire
E.g., 07/12/2020
Data stire

Turismul balnear din Romania inregistreaza circa un milion de turisti anual, 10% fiind straini


Autor: elena

Turismul balnear din Romania inregistreaza in prezent circa un milion de turisti anual, 10% dintre acestia fiind straini, a declarat, luni, presedintele organizatiei patronale a turismului balnear din Romania, Nicu Radulescu, dupa deschiderea conferintei internationale privind turismul de sanatate.

"La ora actuala, avem circa un milion de turisti pe an numar total pe balneo in mod constant, pentru ca aici exista o anumita constanta. Total turismul balneo variaza intre 800.000 si un milion. 10% reprezinta turismul international, deci undeva la 100.000, foarte putin. Pietele traditionale au fost in scadere, ca urmare a faptului ca Israelul avea unele probleme - cele politice. Pe de alta parte, sunt si oameni care au imbatranit, nu mai au acea nostalgie a vizitarii Romaniei", a spus Radulescu.

Potrivit acestuia, Romania a fost extrem de cautata in perioada interbelica, atunci cand exista un numar aproape dublu de statiuni fata de cel actual (circa 80). A urmat perioada razboiului, iar multe dintre aceste statiuni au fost devastate, ele fiind si locuri de retragere a armatelor.

Ulterior, in anii '70, s-a construit foarte mult, iar conceptul geriatric al Anei Aslan a facut inconjurul lumii, iar turistii veneau in numar foarte mare atat pe litoral - in zona Neptun-Olimp -, cat si in toata tara, unde existau piete turistice extraordinare axate pe turismul din Israel, Germania si Italia.

In opinia lui Nicu Radulescu, turismul balnear din Romania se confrunta cu doua mari probleme: pe de o parte, exista resurse balneare importante, unele unice in Europa, cum ar fi mofetele, dar nu le exploatam astfel incat sa ne situam in esalonul fruntas al Europei, exista si forta de munca calificata, respectiv un sector medical balnear extrem de puternic, insa suntem deficitari la promovare.

Pe de alta parte, investitorii nu beneficiaza de un parteneriat solid cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si nici de facilitati, in conditiile in care upgradarea unui hotel de la doua la trei stele costa mai mult de cinci milioane de euro, iar recuperarea investitiilor se face in 15 - 20 de ani.

"Ceea ce nu se spune de multe ori este ca o investitie in domeniul balnear de upgradare a unui hotel de la 2 la 3 stele costa peste cinci milioane de euro. Deci, investitorii trebuie incurajati si sa aiba facilitati, pentru ca ei sa poata sa-si dezvolte investitiile si sa si le poata recupera in mai putin de zece ani, pentru ca acum durata de recuperare a unei investitii in turismul balnear este intre 15 si 20 de ani, foarte mult", a aratat presedintele organizatiei patronale.

In plus, in afara promovarii, nu exista nicio coerenta in ceea ce priveste parteneriatul in dezvoltarea produsului turistic in zona urbana, a primarilor si investitorilor, de foarte multe ori neexistand o coerenta in ceea ce priveste modul in care se incadreaza anumite constructii noi in peisajul urban din statiunile balneare, nu exista o coerenta in ceea ce priveste parteneriatele in identificarea unei solutii viabile pentru exploatarea apelor termale, astfel incat Romania sa aiba zone cu ape termale deosebite.

Nicu Radulescu a dat ca exemplu falia termala descoperita in Bucuresti.

"Nu se cunosc aceste lucruri si nu se stie ca apele termale din Bucuresti ar putea sa aiba aceleasi efecte ca si cele de la Herculane sau de la Calimanesti - Caciulata. Aceste ape termale din Bucuresti sunt in conservare si, printr-un mic efort pe care l-ar putea face atat autoritatile, cat si investitorii, s-ar putea pune bazele unor SPA-uri ca in alte tari europene", a subliniat acesta.

Radulescu este de parere ca Romania are, totusi, o sansa, prin colaborarea pe care patronatele din turism vor sa o aiba cu Ministerul Dezvoltarii si cu Ministerul Sanatatii.

"Romania are o sansa pentru ca ceea ce vrem sa facem impreuna cu MDRT si MS este foarte important. Faptul ca s-au pus in sfarsit la o masa - Ministerul Sanatatii cu cel al Turismului, cu organizatiile patronale si cu primarii - este un semnal ca, probabil, in foarte scurt timp, strategia nationala va deveni nu numai un punct pe hartie, dar si o componenta importanta pentru ca, daca Romania are o sansa, ea are o sansa cu turismul balnear. Asta stim cu totii, nu mai trebuie s-o dovedim'', a afirmat el.

In opinia sa, Romaniei ii trebuie 4 - 5 ani ca sa dezvolte primele stabilimente cu adevarat balneare.

"Eu cred ca avem capacitatea sa pornim motoarele si din ce vad ca se intampla la ora actuala si din cea ce doreste si spatiul institutional si cel politic este ca intr-adevar aceasta sansa nu ar trebui sa fie irosita. Ar fi, poate, pentru Romania, o sansa, dar si pentru aceste resurse balneare care stau neutilizate si care asteapta sa fie puse in valoare", a conchis Nicu Radulescu.

24-09-2012
Tip
Stiri interne
Sursa