Termen cautat
Tip stire
E.g., 08/15/2020
Data stire

Un centru de asistenta medicala va fi deschis in Ferentari si face parte dintr-un proiect mai amplu de dezvoltare a cartierului


Autor: elena

Un centru care va sigura asistenta medicala persoanelor care locuiesc in cartierul bucurestean Ferentari va fi inaugurat in curand, demersul fiind parte a programului Proiectul Ferentari, a anuntat joi secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat.

La eveniment au participat, printre altii, ambasadorii Frantei si Elvetiei, care sustin acest proiect. Raed Rafat a subliniat importanta demersului.

"E un proiect extrem de important (...) pentru ameliorarea conditiilor de trai din aceasta zona. Proiectul abordeaza mai multe aspecte integrate, nu doar sanatatea, are o componenta pe educatie, o componenta pe partea sociala. Din cauza aceasta sunt atatea ministere. Anul trecut, Medecins du Monde France au facut un studiu independent pe zona si au identificat unele probleme si aspecte, iar concluzia lor a fost ca populatia chiar avea nevoie sa ii fie asigurat accesul la asistenta primara", a spus secretarul de stat.

Acesta a subliniat ca una dintre problemele ridicate de raportul Medecins du Monde este consumul de droguri. In acest sens, un prim pas in acest sens va fi infiintarea unui centru de asistenta primara si preventie la care, potrivit lui Arafat, va participa si Serviciul de ambulanta Bucuresti.

Secretarul de stat in ministerul Sanatatii adrian pana a declarat ca, deocamdata, nu exista o data exacta fixata pentru inaugurarea acestui dispensar din cartierul Ferentari.

Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Philippe Gustin, a spus ca institutia pe care o reprezinta a sustinut de mult timp Proiectul Ferentari. De asemenea, diplomatul a subliniat ca acest demers a reunit mai multe autoritati ale statului: ministerul Sanatatii, Ministerul de Interne, Primaria Generala a Municipiului Bucuresti, Primaria sectorului 5 si Ministerul Muncii.

"Asta arata ca s-a schimbat abordarea (...) asta arata ca exista o abordare integrata pentru a schimba imaginea cartierului Ferentari", a adaugat Gustin.
"Organizatiile (responsabile de proiect - n.r.) nu se substituie autoritatilor. Responsabilitatea apartine Guvernului Romaniei, colectivitatii, Primariei Generale, Primariei Sectorului 5, dar noi ne aducem o contributie", a adaugat acesta.

Ambasadorul Elvetiei la Bucuresti, Jean-Hubert Lebet, a declarat ca proiectul se adreseaza problemelor comunitatii in profunzimea lor si ca acesta este un demers care poate fi "girat doar de autoritatile romane si pe termen lung".

Consilierul guvernamental Damian Draghici, prezent la eveniment, a vorbit si despre demersul mai vast, Proiectul Ferentari.

"Incercam sa implementam, cand presedintele se va decide sa ne dea OK-ul... incercam sa implementam cele patru domenii importante: sanatatea, educatia, incluziunea sociala, locuri de munca si sa dovedim ca romii stiu sa faca lucruri", a spus acesta.

Presedintele Traian Basescu a trimis Senatului, la finalul anului trecut, spre reexaminare Legea privind infiintarea Fundatiei "Proiect Ferentari", "in sensul respingerii acestui act normativ", intre motivele invocate de seful statului fiind si suprapunerea atributiilor fundatiei cu cele ale Agentiei Nationale pentru Romi.

Anterior, Senatul a adoptat un proiect legislativ privind infiintarea Fundatiei "Proiect Ferentari" a Secretariatului General al Guvernului, persoana juridica romana, apolitica, fara scop patrimonial, de utilitate publica, care va avea ca scop derularea unor proiecte, programe si activitati ce vizeaza incluziunea sociala adresata comunitatilor de romi din Romania.

Fundatia are ca obiect imbunatatirea permanenta a conditiilor de viata a cetatenilor romani de etnie roma in comunitatile in care acestia traiesc, identificarea si administrarea finantarii cu celeritate si transparenta a obiectivelor de investitii in comunitatile de romi, indiferent daca acestea se afla in mediul urban sau rural.

Populatia cartierului Ferentari este estimata la 80.000 de persoane, dintre care 40.000 traiesc in conditii insalubre si in imobile darapanate. Aproximativ 5.000 de apartamente si circa 100 de case au nevoie de lucrari de renovare in regim de urgenta.

20-02-2014
Tip
Stiri interne