Termen cautat
Tip stire
E.g., 01/28/2021
Data stire

Un consum semnificativ de etnobotanice se inregistreaza la copiii de pana in 15 ani


Autor: elena

Un studiu privind consumul de substante noi cu proprietati psihoactive (SNPP) comercializate sub denumirea de '' droguri legale'' sau ''etnobotanice'' arata ca varsta consumatorilor difera foarte mult, intre 11 si 40 de ani, insa se observa un consum semnificativ in randul copiilor cu varste de pana la 15 ani.

Potrivit studiului, dat publicitatii marti, realizat de Agentia Nationala Antidrog (ANA), Romanian Harm Reducton Network (RHRN), cu sprijinul UNICEF Romania, consumatorii sunt preponderent integrati social, tineri care au de cele mai multe ori o situatie economica buna.

Respondentii care au participat la studiu au spus in proportie de 42,5% ca au folosit drogul principal din categoria ''legale'' zilnic, in timp ce 55,9% au declarat ca au folosit si alte produse ''legale'' in ultimele 30 de zile.

''Aproximativ unu din 10 respondenti declara ca foloseste frecvent si droguri ilicite. Se mai consuma si substante precum alcool, heroina, amfetamine, aurolac, cocaina, diazepam, valium, rofedex, marijuana, prenadez, tusin'', se arata in studiu.

Ca mod de administrare a SNPP, pe primul loc se afla fumatul, urmat de calea injectabila si prizata.

Printre riscurile de sanatate cauzate de consumul de droguri ''legale'' se numara cel de incidenta crescuta a bolilor infectioase transmisibile sau pericolul de deces ca urmare a amestecurilor utilizate dintre drogurile clasice si cele noi.

Riscurile sociale ale consumului de etnobotanice sunt pericolul transformarii consumatorilor in dealeri de droguri, riscul de abandon scolar, cai ilicite de procurare a banilor prostitutie, perturbarea linistii publice, conducerea autoturismelor sub influenta SNPP, violenta asupra colegilor, distrugerea de bunuri s.a.

Printre actiunile initiate de ANA ca raspuns la extinderea fenomenului consumului de SNPP, se numara infiintarea unui centru de zi pentru copiii consumatori de droguri din Bucuresti si initierea si coordonarea unui grup de lucru interministerial in vederea analizei situatiei serviciilor adresate copiilor consumatori de droguri si dezvoltarii unui cadru legislativ privind asistenta integrata a acestora, precum si continuarea unor proiecte existente.

'Interzicerea intempestiva a substantelor cu efect psihoactiv aparute la inceput in Romania a dus la aparitia unui nou val de substante, mai periculoase. Exista deja o piata, destul de larga la noi, cu consumatori care nu se ascund, pentru ca este vorba de droguri legale - daca s-ar interzice aceste substante, atunci ar fi si mai greu de monitorizat consumatorii', a declarat marti Valentin Simionov, directorul Romanian Harm Reducton Network (RHRN).

In cadrul conferintei de presa organizate marti la sediul ANA au luat cuvantul chestorul de politie Sorin Oprea, directorul ANA, Edmond McLoughney, coordonatorul Grupului Tematic HIV/SIDA din cadrul ONU, directorul RHRN, Valentin Simionov, si sociologul Andrei Botescu.

Acesta din urma a prezentat un studiu bazat pe interviuri cu persoane consumatoare de SNPP, in care s-a incercat stabilirea unui profil socio-demografic al consumatorilor, istoricul de consum de droguri, practici de injectare a SNPP, disponibilitatea etnobotanicelor etc.

Potrivit studiului, 97% dintre consumatorii SNPP au declarat ca si-au injectat anterior heroina iar 85% dintre acestia sunt barbati.

Printre recomandarile United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) se numara distribuirea unui numar mai mare de seringi si prezervative, prelungirea programului centrelor de schimb de seringi, iar acesta ar trebui realizat si prin farmacii si spice shops.

27-09-2011
Tip
Stiri interne
Sursa