Termen cautat
Tip stire
E.g., 08/14/2020
Data stire

Un inhibitor molecular ar putea imbunatati tratamentul impotriva maladiei Alzheimer


Autor: elena

Boala Alzheimer ar putea fi tratată prin utilizarea unui inhibitor molecular, o moleculă capabilă să oprească dezvoltarea bolii produse de fibrile de amiloid, proteine ataşate în mod necorespunzător la alte proteine creând mănunchiuri de structuri care duc în cele din urmă la pierderea funcţiei cognitive, au descoperit cercetătorii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, informează techtimes.com.

Descoperirea rolului moleculei Brichos în prevenirea progresiei bolii Alzheimer a fost detaliată în revista Nature Structural & Molecular Biology.

Molecula Brichos care stopează progresia bolii se dezvoltă în mod natural în corpul uman, au precizat cercetătorii. Această moleculă acţionează ca un însoţitor molecular ataşat la proteinele disfuncţionale, împiedicându-le să formeze grupuri periculoase.

Proteinele pot preforma sarcini importante prin procesul de pliere, dar când această funcţie nu merge bine pot duce la boli şi tulburări cum este Alzheimer. Oligomerii care rezultă din gruparea proteinelor produc fibrile de amiloid, care sunt extrem de toxice pentru celulele nervoase.

Aceste structuri pot provoca funcţionarea incorectă şi a altor proteine, construind fibrile. Când Brichos întâlneşte o fibrilă de amiloid, se leagă la formaţiune, creând în mod efectiv un înveliş care previne creşterea structurii.

Prevenirea formării grupurilor toxice de proteine este considerată un obiectiv de către cercetătorii care doresc să dezvolte tratamente pentru Alzheimer. Desluşirea rolului pe care molecula Brichos îl joacă în acest proces ar putea duce la dezvoltarea de noi medicamente pentru tratarea acestei maladii, scrie techtimes.com.

"O tactică bună acum este căutarea altor molecule cu acelaşi efect orientat favorabil şi a vedea dacă acestea pot fi folosite ca punct de plecare pentru dezvoltarea unei terapii viitoare", a spus Samuel Cohen, cercetător la Colegiul St.John al Universităţii Cambridge.

Modelarea modului în care maladia Alzheimer progresează de la nivel molecular a permis cercetătorilor să prezică efectele stopării bolii în diferite puncte ale evoluţiei sale.

Ţesuturi cerebrale vii ale şoarecilor au fost expuse la amyloid-beta, proteina care este responsabilă de formarea fibrilelor de amiloid. Probele expuse la proteine au etalat formarea structurilor periculoase, în timp ce progresia a fost limitată în ţesuturile alimentate cu Brichos.

Un număr de cinci milioane de americani ar putea suferi de boala Alzheimer, potrivit Institutului Naţional al Îmbătrânirii. Boala este de obicei diagnosticată la pacienţi în vârsta de peste 65 de ani. Unii cercetători consideră că maladia debutează cu leziuni ale creierului începând cu un deceniu sau mai mult înainte de apariţia primelor simptome.

19-02-2015
Tip
Stiri externe