Termen cautat
Tip stire
E.g., 11/29/2020
Data stire

Un nou record mondial: 7.000 de romani vor invata simultan cum sa acorde primul ajutor


Autor: elena

Societatea de Salvare Bucuresti si Serviciul de Ambulanta Ilfov au initiat un demers inedit si anume 7.000 de romani vor invata simultan pe un stadion cum sa faca resuscitare si sa acorde primul ajutor, urmand sa stabileasca un nou record mondial, a anuntat, marti, dr. Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanta al Capitalei.

Suportul vital de baza (resuscitarea cardio-pulmonara) este o manevra medicala extrem de importanta, a subliniat medicul. Ea a adaugat ca tocmai de aceea este vital ca un numar cat mai mare de romani sa aiba cunostinte de baza pentru a acorda primul ajutor.

O procedura de resuscitare corect executata ajuta un pacient in stop cardio-respirator si poate mentine activitatea organelor vitale pana la venirea unui ajutor specializat sau pana cand se reia activitatea cardiaca, a explicat Alis Grasu.

"Pe 26 iulie pe stadionul Dinamo 7.000 de romani vor invata sa salveze vieti, ei vor avea 7.000 de manechine pe care se va exersa in ziua evenimentului, manechine care ulterior vor fi donate serviciilor de ambulanta din toata tara si unitatilor de primiri urgente din spitale, pentru a ajuta la perfectionarea cadrelor medicale, dar si la instruirea voluntarilor", a reliefat Alis Grasu.

Ea a mentionat ca circa 700 de instructori specializati le vor explica participantilor tot ce trebuie sa stie despre suportul vital de baza. Dupa detaliile tehnice, cursantii vor trece efectiv la treaba.

Cele 700 de manechine achizitionate special pentru acest eveniment vor fi folosite pentru demonstratii. Timpul estimativ pentru a se desfasura aceste demonstratii este intre 50 si 80 de minute.

"A fost aleasa luna iulie pentru acest eveniment pentru ca in aceasta luna Serviciul de Ambulanta va marca 105 ani", a precizat dr.Alis Grasu.

La randul sau, Cristian Grasu, presedintele Societatii de Salvare, a explicat ca cei care vor sa se inscrie la acest eveniment o pot face direct la Serviciul de Ambulanta din Bucuresti, strada Mihai Eminescu nr.226 sector 2, pe internet la adresa www.sabif.ro, sau prin fax la numarul 021/211.05.08.

Cu o saptamana inainte de eveniment participantii vor fi informati din ce grupa fac parte, cum se numeste instructorul si la ce intrare a stadionului Dinamo trebuie sa se prezinte. Din motive de securitate, copiii sub 14 ani trebuie sa fie insotiti de un adult.

Cristian Grasu si-a exprimat speranta ca se vor inscrie cat mai multi participanti si a explicat ca inaintea desfasurarii evenimentului un instructor va da citire unui protocol pentru acordarea primului ajutor, iar cei 700 de instructori vor supraveghea exersarea participantilor pentru aplicarea protocolului citit de instructor.

Protocolul de suport vital de baza prezinta modul in care cel care acorda primul ajutor trebuie sa sustina activitatea vitala a unei persoane care are nevoie de asistenta medicala.

Performanta celor 7.000 de cursanti care vor participa la lectia de resuscitare va fi atestata ca record mondial de catre specialistii Guinness World Records (GWR).

Un reprezentat GWR va fi prezent pe stadionul Dinamo pe 26 iulie, in plus actiunea va fi supervizata stiintific de catre Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila".

Precedentul record a fost stabilit anul trecut in martie in Mexic, unde 6.577 de cursanti au invatat simultan procedurile de resuscitare.
Evenimentul se organizeaza fara a se cheltui vreun ban public si cu sprijinul Societatii de Salvare si a unor sponsori.

29-06-2011
Tip
Stiri interne
Sursa