Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/05/2020
Data stire

Un nou robot european pentru interventii neurochirugicale de maxima precizie


Autor: elena

O echipa de cercetatori de diferite nationalitati, finantata printr-un program al Uniunii Europene, au realizat un robot ce promite sa imbunatateasca considerabil performantele neurochirurgilor, a anuntat luni Comisia Europeana, transmite AFP.

Acest nou tip de robot a fost creat de cercetatori germani, italieni, israelieni si britanici in cadrul proiectului european Robocast, lansat de UE in 2008, conform comunicatului.

Deocamdata acest robot nu a fost testat decat pe manechine si va fi folosit in cadrul unor proceduri de chirurgie endoscopica: va fi controlat de un chirurg pentru a introduce o micuta sonda in craniu de unde va culege mostre de tesut sau va recolta sange.

Folosirea acestui robot va permite o precizie extraordinara in interventii, si reducerea considerabila a riscurilor de lezare a tesutului cerebral adiacent.
Acest robot va fi folosit pentru tratarea tumorilor, a epilepsiei, a maladiei Parkinson etc.

Anuntul Comisiei Europene a fost facut chiar in ziua de debut a saptamanii roboticii - 28 noiembrie - 4 decembrie.

In acest context, Comisia, care deja a consacrat suma de 400 de milioane de euro catorva zeci de proiecte din domeniul roboticii, a reamintit ca cererea la nivel mondial de roboti in 2010 reprezinta o piata de 15,5 miliarde de euro, dintre care 3 miliarde de euro doar in Europa.

28-11-2011
Tip
Stiri externe
Sursa