Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/29/2020
Data stire

Un oncolog roman se dedica dezvoltarii serviciilor de tratare a cancerului in Franta


Autor: elena

Spitalul din Armentieres (regiunea Nord-Pas-de-Calais) beneficiaza din luna noiembrie de serviciile unui oncolog roman, Theodor Ban, in varsta de 61 de ani, stabilit in Franta din 1991. El vorbeste, intr-un interviu pentru ziarul La Voix du Nord, despre principalele repere ale parcursului sau profesional.

S-a nascut intr-o familie modesta de tarani din Transilvania, in apropiere de frontiera cu Ungaria. La varsta de 12 ani a inceput sa invete franceza, iar la 15 ani citea deja romane in franceza.

Astazi, el vorbeste francez, engleza, olandeza, rusa, spaniola si romana. 'Mi-am dorit sa devin doctor de la varsta de 6 ani, cand am avut niste probleme pulmonare si o asistenta imi facea injectii si ma durea rau. Atunci, mi-am promis ca intr-o zi o sa-i fac si eu injectii ca s-o doara', isi aminteste doctorul razand.

A urmat facultatea de medicina de la Bucuresti. La inceput, a ales chirurgia, dar din al treilea an s-a orientat spre oncologie, care era atunci o specialitate noua. Dupa absolvirea facultatii, a profesat intai ca medic generalist si apoi ca oncolog.

'A fost greu, deoarece atunci, in Romania, se aplica principiul asistentei medicale pentru toti, dar doar in teorie, pentru ca in practica nu era asa. De exemplu, medicamentele erau rationalizate.

Eu eram singurul oncolog intr-un judet cu 500.000 de locuitori si erau foarte putine produse pentru chimioterapie', isi aminteste doctorul.

Dupa caderea regimului comunist, in 1989, Theodor Ban pleaca in Franta, mai intai la spitalul din Strasbourg, apoi in aproape toate centrele oncologice din tara.

Continua sa studieze si urmeaza cursuri interuniversitare complementare in cancerologie si carcinologie clinica, la Institutul G.-Roussy din Paris. Devine membru al European Association For The Cancer Research.

Scrie doua lucrari de referinta despre cancerologie, folosite in facultatile din Romania. A incercat sa deschida un centru de tratare a cancerului in Romania, dar a renuntat in final din cauza obstacolelor puse de autoritati.

Dupa ce a profesat la Colmar (estul Frantei), in Olanda, la Boulogne-sur-Mer (regiunea Nord-Pas de Calais) si la Limoges, Theodor Ban a ajuns la Armentieres, la cererea directorului Pierre Pamart.

'Am venit aici ca sa dezvoltam mijloacele de tratare a cancerului. Pierre Pamart si cu mine avem aceeasi viziune. Oamenii de aici au nevoie de un serviciu de proximitate', declara medicul roman.

30-01-2012
Tip
Stiri externe
Sursa