Termen cautat
Tip stire
E.g., 08/21/2019
Data stire

UPDATE Premierul Emil Boc: Prioritatea Guvernului este securitatea pensiilor, nu cresterea lor populista


Autor: elena

Prioritatea Guvernului este securitatea pensiilor, adica plata acestora la timp, iar cresterea acestora nu se va face pe criterii populiste, ca "pomana electorala", ci numai cand maririle vor fi acoperite de cresterea economica, a declarat miercuri premierul Emil Boc, la inceputul sedintei Executivului.
El a adaugat ca ii intelege pe pensionari, deoarece stie cat de greu o duc "in aceasta perioada de sfarsit al recesiunii".

"Cu privire la mitingurile organizate de catre pensionari, pe care le-am vazut si eu astazi in Bucuresti, vreau sa-i asigur pe toti pensionarii din Romania ca, impreuna cu colegii mei, stim cat de greu o duc in aceasta perioada de final al recesiunii economice. Tocmai de aceea, datoria mea ca premier si a noastra ca si Guvern este sa ne asiguram ca pensiile vor putea si vor fi platite la timp. Ar fi mult mai usor pentru noi sa anuntam cresteri de pensii iresponsabile pentru voturi asa cum au facut cei de dinaintea noastra. Important este sa le spunem pensionarilor ce trebuie spus, argumentat pe baza de date si situatie economica si mai putin sa ne uitam dupa politica aducatoare de voturi", a afirmat premierul.

Seful Executivului a aratat ca, pana in acest moment, Guvernul a reusit sa plata la timp a pensiilor si, mai mult, in acest an s-a reusit o usoara crestere pentru pensionarii din grupele I si II de munca.

"Stiu ca aceste cresteri sunt mici, dar atat poate sa ofere statul in acest moment. Pe primul loc, din punctul nostru de vedere, trebuie sa fie securitatea pensiilor si orice crestere a lor trebuie sa fie facuta doar daca suntem siguri ca exista bani si economia isi poate permite", a mentionat primul-ministru.

De asemenea, acesta a precizat ca el si Guvernul sustin "o politica sociala responsabila, care inseamna sustinerea pensiilor pe termen mediu si lung, fara a cadea in pacatele pomenilor electorale, in pacatele populismului".

"Cheia pentru a creste pensiile este sa obtinem cresterea economica si, de aceea, prioritatea majora a Guvernului este si ramane aceea de a crea locuri de munca, de a dezvolta investitiile in Romania, de a stimula performanta, de a stimula piata muncii pentru un nou cod al muncii si de a asigura ca prin programele pe care le promovam asiguram cresterea economica. In concluzie, cheia viitoare a majorarilor salariale sau pensiilor sta in crestere economica si nu in pomeni electorale sau in propuneri care nu au acoperire economica. Grija noastra este sa fie platita pensia la timp, atat cat poate statul roman astazi si, prin crestere economica, sa putem asigura in viitor un cuantum mai mare al acestora, repet, conditionat de ceea ce inseamna economie", a mai spus seful Guvernului.

Reprezentati ai pensionarilor din Galati, Brasov si Bucuresti au pichetat miercuri sediile Partidului Democrat Liberal, Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) si Ministerului Sanatatii.

Potrivit presedintelui Federatiei Asociatiilor de Pensionari din Sectorul Public, Traian Dragomir, se cere cresterea valorii punctului de pensie la 45% din salariu minim brut pe economie, eliminarea coplatii asistentei medicale, eliminarea contributiei de 5,5% pentru asigurarile de sanatate aplicate pensionarilor cu pensii sub 1.000 de lei si continuarea asigurarii medicamentelor pe retetele compensate.

Ministrul Muncii, Ioan-Nelu Botis, le-a promis protestatarilor ca se intalni saptamana viitoare cu ei pentru a gasi solutii la revendicarile acestora. "Noi nu promitem de obicei decat in limita posibilitatilor si a ceea ce poate oferi economia Romaniei.

Va fi o intalnire saptamana viitoare, joi, la ora 11.00, la sediul MMFPS, cu cei care protesteaza la minister si vom discuta toate revendicarile sustinute de participanti", a declarat Botis dupa ce a discutat in strada cu pensionarii.

30-03-2011
Tip
Stiri interne
Sursa