Termen cautat
Tip stire
E.g., 08/09/2020
Data stire

Valabilitatea permisului de port-arma ar putea scadea de la 5 la 3 ani; controale medicale mai multe pentru detinatori


Autor: elena

Valabilitatea permisului de port-arma s-ar putea modifica de la 5 la 3 ani, in timp ce detinatorii legali de arme ar urma sa efectueze, la indicatiile medicilor, controale medicale la intervale mai scurte de timp, conform unei propuneri de modificare a legii privind regimul armelor si munitiilor care se afla in dezbatere la Parlament.

Reprezentantii Politiei sustin initiativa si spun ca o inasprire a legislatiei este binevenita.

"Asa cum este legea in prezent, la fiecare reinnoire a valabilitatii permisului de arma, posesorul armei este obligat sa faca din nou dovada starii de sanatate si a starii psihologice. Daca demersul nostru va avea scopul scontat, incercam cu ajutorul Colegiului Medicilor si al Colegiului Psihologilor sa implementam in actul normativ o prevedere prin care medicul sau psihologul sa poata solicita o reevaluare si intre aceste perioade de viza, care sunt destul de mari. Cinci ani este o perioada in care se pot intampla multe cu privire la starea psihica si la conditia detinatorului de arma. Solicitarea poate fi facuta de medicul de familie sau de medicul care detecteaza o anumita schimbare in starea de sanatate a cetateanului respectiv", a declarat pentru AGERPRES comisarul sef Daniel Cosgarea, sef serviciu Directia Arme, Explozivi si Substante Periculoase din Politia Romana.

Oamenii legii spun ca si legislatia actuala este una dintre cele mai restrictive din Europa. Mai mult, politistii dau asigurari ca permisul de port-arma nu se acorda oricui, sustinand ca au fost situatii cand anumiti cetateni, care prezentau un comportament atipic in societate, s-au trezit cu dosarul respins si fara autorizatie.

"Vreau sa spun ca Politia nu acorda asa... cu larghete... dreptul de port si folosire. Dosarul trece prin niste filtre in care politistii abilitati fac toata gama de verificari prevazute de lege, pentru a vedea daca viitorul detinator prezinta un pericol pentru ordinea publica sau daca la nivelul structurilor de Politie exista date si informatii despre aceasta persoana care sa impiedice acordarea dreptului de port si folosire a armei. (...) Sunt cazuri, si nu putine, cand comportamentul persoanelor in societate a determinat refuzul autorizarii. Un comportament violent, agresiv, constatat de politisti ca urmare a unor investigatii, care conduce la refuzul autorizarii motivate de catre structura de politie. Se coroboreaza toate datele rezultate atat din verificarea dosarului, cat si a solicitantului, ca cetatean", a afirmat Daniel Cosgarea.

Potrivit statisticilor Politiei realizate pana in luna octombrie, in Romania sunt 164.000 de detinatori legali de arme si 214.000 de arme. Din totalul armelor, 117.000 sunt letale, iar 103.000 - neletale.

Mai mult de jumatate din armele detinute de romani sunt folosite pentru desfasurarea unor activitati sportive, precum vanatoarea sportiva si tirul sportiv.
Aproximativ 9.500 de autorizatii date in primele zece luni

In primele zece luni din 2013 au fost eliberate aproximativ 9.500 de autorizatii de port-arma, cifra apropiata de cea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut.

"Efectuand o analiza pe palierul dreptului comparat intre legislatia care reglementeaza regimul armelor si munitiilor in Romania comparativ cu legislatia europeana, vreau sa va spun ca legislatia existenta in Romania este una dintre cele mai restrictive din Europa. Activitatile de autorizare si documentele pe care o persoana care isi doreste sa procure o arma este obligata sa le depuna acopera toate palierele de interes pentru Politia Romana, incepand de la bonitatea judiciara, cea medicala, psihologica si continuand cu verificarile specifice care se fac de catre structurile specializate din cadrul IGPR", a completat seful serviciului Arme, Explozivi si Substante Periculoase din Politia Romana.

De asemenea, pana in prezent, au fost anulate 4.100 de drepturi de detinere, respectiv port si folosire de arma.

"Structurile Arme din cadrul IGPR nu se multumesc cu aceasta autorizare. Anual, detinatorii de arme sunt verificati in cadrul unor actiuni nationale sau punctuale, pe anumite regiuni ale tarii. Este clar ca vorbim totusi de un numar foarte insemnat de detinatori, iar activitatile nu sunt foarte usor de pus in practica. Cert este ca daca luam ca exemplu ultimii doi ani, Politia Romana a demarat o activitate de verificare ampla, care a cuprins toate categoriile de detinatori, incepand cu detinatorii de arme letale, neletale, colectionarii, persoanele care au posibilitatea de a procura arme scurte cu glont si continuand cu verificarea tuturor firmelor comerciale autorizate pentru efectuarea operatiunilor cu arme si munitii. Noi nu asteptam sa se implineasca acel termen de cinci ani pentru ca persoana in cauza sa vina la noi (n.r - pentru reinnoirea autorizatiei), ci avem o atitudine proactiva. Mergem noi sa verificam cum se desfasoara activitatea detinatorului de arma, cum sunt asigurate conditiile de securitate ale armelor detinute, ceea ce ne intereseaza cel mai mult, si de asemenea se fac acele verificari specifice pentru a detecta schimbari in ceea ce priveste profilul detinatorului de arme", a subliniat comisarul sef Daniel Cosgarea.

Valabilitatea permisului de port-arma s-ar putea modifica de la 5 la 3 ani.

O alta propunere venita din partea unui grup de deputati si agreata de Politia Romana este legata de schimbarea termenului de valabilitate a permisului de port-arma de la 5 la 3 ani.

"Exista o propunere in Parlamentul Romaniei care consta in reducerea termenului de valabilitate a permisului de port-arma de la 5 la 3 ani pe care noi, Politia Romana, respectiv Directia Arme, o agream. Este o propunere a unui grup de parlamentari din Camera Deputatilor. Bineinteles ca am fost consultati ca specialisti in domeniu si punctul nostru de vedere coincide cu al initiatorilor", a spus Cosgarea.

Politistii mai spun ca, in primele zece luni ale acestui an, incidentele cu arme neletale detinute legal au scazut cu 8% fata de perioada similara a anului precedent, iar cele cu arme neletale detinute ilegal - cu 18%.

"Anul trecut au fost 98 de evenimente cu arme neletale detinute legal, iar in acest an - aproximativ 60 de evenimente. Statistica in ceea ce priveste folosirea armelor neletale este de natura sa scoata in evidenta faptul ca, in Romania, folosirea in alte conditii decat in cele prevazute de lege a armelor este un fapt care nu este cotidian. Noi intelegem ca folosirea unei arme in spatiul public este de natura sa produca o emotie publica, dar nu se intampla zi de zi astfel de incidente. Era un timp, in perioada anilor 2007 - 2008, cand numarul evenimentelor cu acest gen de arme luase o oarecare amploare, fapt ce ne-a determinat ca in 2008 sa inasprim regimul de procurare al armelor. Inainte era celebra expresie ca luai arme cu buletinul. Din 2005 pana la intrarea in vigoare a legii, in 2008, pentru procurarea unui pistol cu proiectil de cauciuc trebuia doar sa faci dovada ca esti cetatean roman si ca ai peste 18 ani. Din 2008, regimul armelor neletale s-a inasprit prim modificari consecutive ale legii, ajungand la formula care este astazi", a declarat comisarul sef Daniel Cosgarea.

In Romania sunt detinute legal 3.700 de arme cu glont si 39.000 de pistoale cu bile de cauciuc

Potrivit informatiilor remise AGERPRES de Politia Romana, in prezent, in Romania sunt detinute 3.700 de arme cu glont, care pot fi folosite doar de anumite categorii de persoane (demnitari, magistrati, politisti, militari).

In ceea ce priveste armele cu proiectil de cauciuc, cunoscute sub denumirea de pistoale cu bile, la momentul actual sunt 39.000 de astfel de arme in posesia persoanelor fizice.

Daca pentru a detine o arma cu glont persoana respectiva trebuie sa faca si dovada calitatii pe care o detine, in cazul pistolului cu bile de cauciuc se analizeaza dosarul depus la Politie.

"Persoanele care nu detin acea calitate pot procura pentru autoaparare o arma cu proiectil de cauciuc sau arma iritant-lacrimogena, dar nu cu glont. Ulterior, persoana se prezinta la un magazin pentru a-si procura arma, dar numai in baza autorizatiei, document eliberat de structura de politie", a subliniat Cosgarea.

In tara sunt 263 de firme autorizate sa desfasoare operatiuni cu arme si munitii, iar in Bucuresti sunt cel putin 25.

"Persoanele care lucreaza efectiv in cadrul unei societatii comerciale sunt autorizate. Este vorba despre persoane care vand, manuiesc si gestioneaza arme si munitii. Ele sunt autorizate si scolarizate in prealabil si obtin toate avizele de gestionar pe arme si munitii in cadrul firmei respective autorizate sa desfasoare la randul ei astfel de operatiuni", a completat comisarul sef.

Vanzatorii de la magazinele autorizate sa comercializeze arme spun ca pistoalele cu glont se vand tot mai greu pentru ca autorizatiile date diferitelor persone de catre politisti sunt putine, mai ales dupa cazul Vladan.

"Cele mai cautate arme sunt cele de vanatoare. Vanzarile la armele cu bile de cauciuc si cu gaz au scazut simtitor fata de anul trecut si chiar fata de 2011. In 2001 aveam cu totul altfel de vanzari, iar in 2012 au scazut foarte mult datorita legislatiei restrictive. Verificarile celor de la Politia Capitalei au crescut foarte mult. Persoanele autorizate sunt verificate mult mai des, dar si noi suntem verificati pentru modul de detinere, cum le pastram, daca le vindem legal, cu autorizatie de procurare. In ceea ce priveste armele cu glont, si ele se vand mult mai greu, mai ales de cand a fost cazul cu Vladan. Persoanele sunt foarte bine verificate inainte sa le dea autorizatie de detinere. Anul trecut am vandut aproximativ 15 - 20 de arme, iar in acest an au fost si mai putine. Pistoalele cu bile de cauciuc inca se mai comercializeaza, dar nu foarte mult, pentru ca si aici autorizarea persoanelor dureaza foarte mult si sunt verificati intens", a declarat pentru AGERPRES Marius Nechia, gestionar magazin de arme.

Un pistol cu bile de cauciuc poate costa de la 500 la 2.900 de lei, in timp ce unul cu glont variaza intre 1.700 si 9.000 de lei.

Persoana care obtine autorizatie de la Politie are trei luni la dispozitie sa mearga intr-un magazin de profil si sa-si cumpere o arma. Daca termenul este depasit, cetateanul respectiv trebuie sa mearga la Politie pentru o prelungire de inca trei luni.

Daca nici dupa sase luni arma nu este achizitionata, persoana in cauza este nevoita sa predea autorizatia la Politie.

Peste 100 de arme confiscate de politisti de la persoane care le detineau ilegal; erau aduse din Bulgaria.

Politistii stiu ca, in afara detinatorilor legali, exista si o piata neagra a detinatorilor de arme. Numai in primele zece luni ale anului, oamenii legii au indisponibilizat in vederea confiscarii 2.869 de arme si 167.000 de cartuse.

"O mare parte sunt descoperite de catre lucratorii structurilor arme cu ocazia activitatilor specifice desfasurate pe acest palier. Cifrele din acest an denota o anumita crestere a armelor indisponibilizate fata de perioada similara a anului trecut, cand in primele zece luni au fost indisponibilizate 1.857 de arme si 62.900 de bucati de cartuse. Nu va ascund ca, fiind bazate pe un diferend de legislatie, sunt unele tari ale caror prevederi legislative sunt mai relaxate decat in Romania. Sunt cateva state europene, printre care si Bulgaria, unde sunt la liber anumite tipuri de arme care in Romania sunt supuse autorizarii si se obtin foarte greu. Ma refer la pistoalele iritant-lacrimogene si armele cu aer comprimat, care in Romania fac parte din categoria armelor neletale supuse autorizarii. Exista o serie de persoane, si nu putem nega acest fapt, care nu si-ar putea obtine dreptul din Romania si le introduc in tara ilegal. Numai in ultimele luni, Politia Romana a reusit sa indisponibilizeze peste 100 de arme provenite ilegal, introduse in Romania din Bulgaria", a mai spus comisarul sef Daniel Cosgarea, sef serviciu Directia Arme, Explozivi si Substante Periculoase din Politia Romana.

27-11-2013
Tip
Stiri interne