Termen cautat
Tip stire
E.g., 02/29/2020
Data stire

Valcea: Presedintele CJ pune conditii Ministerului Sanatatii pentru preluarea spitalelor


Autor: elena

Presedintele Consiliului Judetean Valcea, Ion Calea, precizeaza intr-o declaratie de presa data publicitatii marti, ca va prelua cele patru spitale din judet 'cu perfuzii de resurse financiare'.

'Trebuie sa se inteleaga foarte clar un lucru: nu sunt impotriva descentralizarii, ba dimpotriva, am sustinut totdeauna si continui sa sustin ca actul medical spitalicesc are mult de castigat prin cresterea autonomiei din punct de vedere managerial. Insa este absolut necesar sa se asigure si descentralizarea resurselor, nu sa fie folosit doar ca un mijloc pentru Ministerul Sanatatii de a scapa de niste responsabilitati', afirma Ion Calea.

El arata ca este cunoscuta starea financiara a sistemului sanitar din judet. Potrivit datelor, cele 4 unitati spitalicesti din judetul Valcea care urmeaza sa intre sub jurisdictia administrativa a Consiliului Judetean au acumulat datorii de peste 148 miliarde lei.

'Cu ce resurse locale sa acoperim aceste datorii? Promisiunile fara garantii ca vor fi achitate de Guvern ne pun in mare deruta si temere. Se vede cu ochiul liber ca sistemul romanesc de sanatate rasufla din ce in ce mai greu din lipsa banilor. Cu procentul alocat sanatatii in 2010, de numai 2,6% din PIB, fata de minima europeana de 6% si media de 8%, Romania se afla chiar sub nivelul tarilor africane, care, per total, au o medie de 4,5% din PIB. In sanatatea romaneasca finantarea programelor s-a redus cu 18%, salariile de merit ale personalului medical au coborat cu 91% iar sporul pentru conditiile de munca - cu 89%', subliniaza presedintele Consiliului Judetean.

In concluzie, Ion Calea doreste ca Ministerul Sanatatii sa deconteze, la data predarii sau esalonat, in cel mult 90 de zile, toate datoriile inregistrate pana la data de 30 iunie de cele 4 unitati sanitare si sa fie asigurate in continuare resursele financiare pentru realizarea in conditii optime a activitatii spitalicesti pana la sfarsitul lui 2010.

30-06-2010
Tip
Stiri interne
Sursa