Termen cautat
Tip stire
E.g., 07/10/2020
Data stire

Vasile Cepoi: Exportul de servicii de sanatate este extrem de redus; componenta medicala nu este bine reprezentata


Autor: elena

Romania are peste 80 de statiuni balneare, mai mult de jumatate din acestea fiind de interes national si international, insa exportul de servicii de sanatate din domeniul balnear este extrem de redus, deoarece componenta medicala nu este suficient de bine reprezentata, iar marketingul acestor servicii nu este acoperit de elemente care sa dea incredere celor care ar putea sa beneficieze de aceste servicii, a declarat, luni, ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi.

Potrivit ministrului Cepoi, prezent la deschiderea conferintei internationale privind turismul de sanatate, Romania are un mare potential balnear neexploatat, dar si un potential uman de specialisti in domeniu recunoscut pe plan international, dar care nu este utilizat.

"Adica avem resursele, avem potentialul, dar nu-l valorificam si acest proiect de dezvoltare a turismului medical, a turismului in sanatate, nu doar a turismului balnear, este un proiect care intereseaza foarte mult Ministerul Sanatatii", a spus Cepoi.

In acest context, ministrul Sanatatii a subliniat ca implicarea institutiei pe care o conduce in acest proiect trebuie sa fie aceea de a dezvolta un sistem de management al calitatii care sa confere incredere si siguranta celor care ar putea sa beneficieze de aceste servicii de sanatate, certificand conformitatea cu acele standarde care confirma acest lucruri.

"Ministerul Sanatatii se va implica pe aceasta componenta de dezvoltare a resurselor umane corespunzator dezvoltarii acestor activitati si sa certifice calitatea serviciilor acordate in acest domeniu balnear", a precizat acesta.

Cepoi a subliniat ca Romania poate exporta si alte categorii de servicii, precum cele de stomatologie, care deja au o pondere importanta in serviciile medicale exportate, dar sunt si alte domenii, precum chirurgie plastica sau chirurgie cardiaca, unde performantele medicale sunt de nivel international, insa nu intotdeauna conditiile hoteliere sunt corespunzatoare pentru asta, iar promovarea este destul de slaba.

"Dar, in ultima perioada, am vazut in domeniul privat un numar mare de furnizori de servicii medicale care pot fi exportate. Ceea ce poate face MS este de a crea un nivel de incredere crescut prin acest sistem de management al calitatii pe care ne propunem sa-l implementam. Ministerul Turismului are ca sarcina partea cealalta, de marketing, de export al acestor servicii medicale, iar la colaborarea celor doua ministere trebuie asociat Ministerul Educatiei, care trebuie sa ne sprijine in pregatirea specialistilor, conform cerintelor pietei", a subliniat oficialul.

24-09-2012
Tip
Stiri interne
Sursa