Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/09/2021
Data stire

Vasile Ciurchea: Sistemul cardului de sanatate functioneaza online de luni dimineata


Autor: elena

Sistemul cardului de sănătate funcţionează online începând de luni dimineaţă, de la ora 10,00, a declarat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea.

'Ieri (duminică - n.r.) a apărut o defecţiune la sistemul cardului şi anume la confirmarea serviciului. Începând de astăzi, ora 10,00, sistemul este online, funcţionează. Aceste probleme apar pentru că este un sistem mamut, un sistem foarte mare şi sunt defecţiuni inerente care apar în orice sistem informatic. Contractul de mentenanţă în acest moment nu există, a expirat pe 15 decembrie. Anul trecut în august am organizat o licitaţie pentru această mentenanţă, nu s-a prezentat nimeni. Am reluat toată procedura, am revizuit caietele de sarcini şi acum sunt pe circuit. (...) Nici nouă nu ne convine această situaţie, dar facem tot ce putem pentru a o remedia. Pentru perioada când nu funcţionează sistemul există varianta programului de 72 de ore când trebuie ridicate în aplicaţie serviciile şi sigur că vor fi decontate", a spus Ciurchea, la inaugurarea oficială a Compartimentului de primire pacienţi al Institutului Clinic Fundeni.

Potrivit acestuia, nivelul decontărilor a scăzut de la intrarea în funcţiune a sistemului cardului naţional de sănătate.

'Nivelul decontărilor a scăzut de când a intrat în funcţiune sistemul cardului de sănătate, au scăzut cu destul de mult. Mai puţin faţă de anul 2014 cu 1,4 milioane CNP-uri unice, de pacienţi care accesau sistemul mai mult sau mai puţin obiectiv. Asta înseamnă un cost suficient de mare. Aceşti bani au fost folosiţi în sistem, am introdus medicamente noi, am introdus programul de radioterapie care nu exista, am introdus un program de genetică pentru leucemii", a susţinut Vasile Ciurchea.

El a făcut un apel la pacienţi să nu îşi lase cardul la niciun furnizor de servicii medicale, fie că este medicină de familie, fie că este spital.

'Cardul întotdeauna trebuie să fie la pacient şi nu la furnizor. În momentul în care găsim cardul la un furnizor de servicii medicale reziliem contractul din prima. Au fost două cazuri la Iaşi, mai sunt în lucru. Le facem publice pe toate la momentul respectiv", a mai afirmat medicul.

Referindu-se la medicii de familie, el a spus că aceştia nu pot refuza un serviciu medical din cauză că nu funcţionează sistemul.

'Există varianta offline. Trebuie să acorzi aceste servicii. Nu înţeleg de ce pacientul trebuie să aştepte la coadă până când sistemul funcţionează dacă există această variantă offline. Dacă nu ar fi existat, atunci da, s-ar fi justificat, altfel nu. Dacă nu acordă (n.r. medicii de familie servicii) o să luăm măsurile conform contractului. În contract ambele părţi au şi datorii şi drepturi, mergând de la avertisment până la reziliere, în funcţie de gravitate", a explicat preşedintele CNAS.

El a precizat că sistemul cardului este monitorizat 24 de ore din 24. "Dacă nu l-am fi monitorizat 24 de ore din 24, nu am fi descoperit această defecţiune. La acest moment, 35 de persoane se ocupă de monitorizare şi mentenanţă", a mai spus Ciurchea.

Acesta a amintit că CNAS studiază posibilitatea folosirii cardului de sănătate şi în cazul copiilor.

'Pentru copii ne gândim să existe card sau obligativitatea părintelui de a prezenta cardul atunci când se duce cu copilul la consultaţie, acest lucru până la 14 ani. De la 14 ani, când are buletin, ne gândim să publicăm carduri pentru grupa de vârstă între 14 - 18 ani. În momentul de faţă, suntem în studiu şi în analiză să vedem ce înseamnă benefic. Vom anunţa la momentul în care vom lua o decizie", a arătat Ciurchea.

15-02-2016
Tip
Stiri interne