Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/11/2021
Data stire

VIRUSUL ZIKA Guvernul brazilian respinge legatura dintre pesticide si cazurile de microcefalie


Autor: elena

Ministerul Sănătăţii din Brazilia a respins posibilitatea ca un pesticid să fie responsabil de creşterea cazurilor de microcefalie. "Nu există nici un studiu epidemiologic care să dovedească o legătură între utilizarea piriproxifenului şi microcefalie", a precizat ministerul, citat de agenţia DPA.

Referindu-se la o analiză a unui ONG brazilian, medici argentinieni semnalaseră o posibilă legătură între microcefalie şi acest pesticid care uneori este adăugat în apă şi pulverizat în locurile în care se reproduc ţânţarii Aedes, pentru a preîntâmpina înmulţirea acestor insecte responsabile de transmiterea virusului Zika.

Ministerul Sănătăţii a afirmat că au fost utilizate numai larvicidele recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), inclusiv piriproxifenul.

Între timp, autorităţile de sănătate din statul Rio Grande do Sul au declarat că au suspendat utilizarea pyriproxifenului.

Guvernul brazilian presupune că virusul Zika provoacă microcefalie fetuşilor în cazul femeilor însărcinate, o afecţiune care duce la naşterea unor copii cu cranii anormal de mici. Medicii consideră că un copil are capul "anormal de mic" dacă acesta are o circumferinţă de 32 de centimetri sau mai mică.

Până în prezent s-au înregistrat 41 de cazuri confirmate de microcefalie la copiii născuţi în Brazilia ale căror mame au fost infectate cu virusul Zika în timpul sarcinii.

De asemenea, există 462 de cazuri confirmate de microcefalie şi încă alte 3.852 de cazuri suspecte.

Creşterea numărului de cazuri a fost înregistrată ca urmare a obligaţiei înregistrării cazurilor de microcefalie, care a fost introdusă în octombrie 2015 în condiţiile suspiciunilor legate de efectele infectării cu virusul Zika.

Până în prezent, cazuri de infectare cu acest virus au fost semnalate în 39 de ţări din întreaga lume, mai notează agenţia DPA. Epidemia se manifestă preponderent în America Latină, Brazilia fiind ţara cea mai afectată din lume (1,5 milioane de persoane infectate de la începutul anului 2015), urmată de Columbia (22.600 de persoane infectate).

16-02-2016
Tip
Stiri externe