Termen cautat
Tip stire
E.g., 09/21/2020
Data stire

Vodafone Romania: 2014 va fi anul cresterii consumului de date mobile si al "adoptiei' de smartphone-uri


Autor: elena

Anul 2013 a adus schimbari importante pe piata telecom din Romania prin aparitia pachetelor de servicii cu comunicare nelimitata si prin lansarea serviciilor 4G, in timp ce 2014 va fi un an al cresterii consumului de date mobile, dar si unul al "adoptiei' de smartphone-uri in randul romanilor, considera reprezentantii operatorului de telefonie mobila Vodafone Romania.

"Anul 2013 a adus schimbari importante pe piata telecom, mai ales in ceea ce priveste aparitia pachetelor de servicii cu comunicare nelimitata, indiferent de retea. Noile abonamente RED, lansate de Vodafone in prima parte a anului, au adus un concept nou de comunicare fara griji in orice retea nationala. Cu noile abonamente, utilizatorii pot vorbi si trimite SMS-uri nelimitat, in orice retea nationala, beneficiaza de trafic de Internet mobil inclus si de un smartphone nou in fiecare an, precum si de o gama variata de aplicatii, oferite gratuit. Anul 2013 a stat sub semnul investitiilor in retea, precum si al implementarii retelei 4G. Provocarile venite din zona de reglementare ne-au determinat sa cautam solutii de eficientizare a business-ului. Nu in ultimul rand, acordul pentru partajarea infrastructurii de retea, incheiat de Vodafone Romania si Orange Romania, a marcat o noutate pentru piata romaneasca", au declarat pentru AGERPRES reprezentantii companiei de telefonie mobila.

Un alt eveniment important al anului 2013 a fost lansarea serviciilor 4G, Romania fiind printre primele tari care au beneficiat de tehnologia LTE, iar acum serviciile 4G sunt disponibile in 10 mari orase ale tarii, la viteze de pana la 100 Mbps.

In opinia reprezentantilor Vodafone Romania, 2014 va fi anul cresterii consumului de date mobile si a adoptiei crescute a smartphone-urilor, precum si serviciilor 4G.

"Dupa cum am anuntat, in 2014 si 2015 vom investi sume semnificative, in principal in extinderea retelei 4G in toate orasele mari ale tarii, dar si in infrastructura de fibra optica pentru clientii business si in modernizarea retelei de magazine.Vodafone Romania va avea a dispozitie un buget suplimentar de 45 de milioane de lire sterline, in urmatorii doi ani, ca urmare a vanzarii Verizon de Vodafone Group", subliniaza oficialii Vodafone Romania.

Pentru operatorul telecom, anul 2013 a fost un an marcat de lansari si premiere in zona de tehnologie si de servicii. Deschiderea Centrului Regional de Operatiuni de Retea 'Danubius', care deserveste mai multe retele Vodafone din Europa, a creat un numar de 500 de locuri de munca pentru inginerii romani.

Lansarea pachetelor RED cu convorbiri nelimitate a adus peste 120.000 utilizatori in baza de clienti a companiei, iar pe zona de business, Vodafone si-a pastrat pozitia de lider de piata si a continuat sa lanseze servicii noi - cum ar fi solutiile de M2M sau Cloud - pentru a-i ajuta pe clienti sa fie mai aproape de parteneri.

Totodata, in 2013, Fundatia Vodafone Romania a implinit 15 ani de cand este alaturi de comunitate, in care a sustinut 700 de programe sociale realizate in parteneriat cu 600 de ONG-uri si o investitie de 15 milioane de euro.

"Anul acesta, Fundatia a finalizat doua proiecte importante: constructia unei noi sectii de terapie intensiva pentru nou-nascuti la spitalul Marie Curie din Bucuresti, impreuna cu Asociatia Inima Copiilor si renovarea si amenajarea Centrului National de Formare in Asistenta Medicala de Urgenta, unul dintre cele mai moderne centre de instruire din Europa Centrala si de Est, pentru personalul medical de comanda si control care intervine in situatii de urgenta, in parteneriat cu Fundatia pentru SMURD", au subliniat reprezentantii Vodafone Romania.

Dupa prima jumatate a anului financiar 2013/2014, Vodafone Romania a reusit sa aduca o crestere a bazei de clienti cu peste 300.000 de utilizatori, fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar aceasta tendinta a fost confirmata si de cifrele referitoare la portabilitate, unde Vodafone ocupa primul loc la numarul de clienti ai serviciilor mobile portati in retea.

Veniturile din datele mobile au crescut cu 32% de la un an la altul, in trimestrul incheiat la 30 septembrie 2013, continuand sa fie motorul principal de dezvoltare a business-ului companiei. Mai mult, traficul de date mobile a crescut cu 70% de la un an la altul (noiembrie 2012 fata de noiembrie 2013).

In ceea ce priveste vanzarile de smartphone-uri, acestea au cunoscut un ritm ascendent, Vodafone Romania inregistrand o crestere de 35% in perioada aprilie - noiembrie 2013, fata de aceeasi perioada a anului anterior. In ceea ce priveste vanzarea de tablete, numarul vandut s-a dublat anul acesta, fata de anul trecut. Tabletele reprezinta 10% din vanzarile totale de terminale din portofoliul Vodafone Romania.

"In 2014, ne asteptam la cresteri atat pe zona de date mobile, cat si in ceea ce priveste adoptia de smartphone-uri in randul romanilor. Vom continua sa investim in extinderea retelei 4G (de la sute de site-uri 4G la mii de site-uri in toata tara) si sa ne consolidam pozitia de cea mai buna retea de date mobile in Romania", au mentionat reprezentantii operatorului de telefonie mobila.

Pe de alte parte, provocarea anului 2014 pentru operatorii telecom este legata de reducerea substantiala a tarifelor de interconectare, iar mentinerea predictibilitatii este extrem de importanta pentru mediul de afaceri.

"Anul viitor va aduce reduceri substantiale ale tarifelor de interconectare. Cu atat mai mult, pentru noi, este foarte important sa avem predictibilitate asupra mediului de afaceri. Orice taxa nou introdusa are un impact nedorit asupra veniturilor noastre si ne obliga sa ne reducem investitiile planificate. In industria noastra, este foarte important sa investim in permanenta in noile tehnologii si in mentinerea celor existente, pentru a putea asigura o calitate a serviciilor cu care clientii nostri s-au obisnuit", au adaugat reprezentantii Vodafone Romania.

Operatorul telecom Vodafone Romania a raportat venituri din servicii de 352,9 milioane de euro in cele 6 luni ale anului fiscal incheiate la 30 septembrie 2013, in scadere cu 3,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut si 8,183 milioane de clienti ai serviciilor mobile, in crestere cu in crestere cu 308.703 clienti fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Vodafone Romania este o divizie a Vodafone Group Plc, unul dintre cele mai mari grupuri de telecomunicatii mobile din lume, cu aproximativ 411 milioane de clienti la 30 septembrie 2013. Vodafone are divizii in 30 de tari de pe cinci continente si peste 50 de retele partenere in intreaga lume.

29-12-2013
Tip
Stiri interne