Termen cautat
Tip stire
E.g., 04/03/2020
Data stire

Zika: Directorul Organizatiei Mondiale a Sanatatii este asteptat in Brazilia


Autor: elena

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Margaret Chan şi oameni de ştiinţă americani sunt aşteptaţi în Brazilia în zilele următoare pentru a analiza situaţia din această ţară lovită de virusul Zika care suspectat că ar provoaca malformaţii cerebrale la fetuşi, au anunţat autorităţile braziliene, citate de agenţia France Presse (AFP).

Margaret Chan va sosi în Brazilia la 23 februarie, a precizat Ministerul Sănătăţii. La începutul lunii februarie, OMS a estimat că explozia cazurilor de malformaţii congenitale constituite o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional.

Experţii vor şti în "câteva săptămâni" dacă virusul Zika este cauza microcefaliei şi a sindromului Guillain-Barre (boala neurologică ce poate provoca paralizie ireversibilă sau deces), dar studiile clinice la o scară mai mare pentru un vaccin nu ar trebui să înceapă mai devreme de cel puţin 18 luni, a precizat recent OMS.

Mai mult decât atât, Brazilia, ţara cea mai afectată de epidemie cu 1,5 milioane de persoane infectate începând din 2015, organizează miercuri şi joi o reuniune de experţi care va discuta despre cele mai bune metode pentru eradicarea ţânţarului 'Aedes aegypti', care transmite virusul Zika dar şi febra dengue, febra galbenă şi Chikungunya (maladie manifestată prin febră puternică şi dureri articulare).

În absenţa unui vaccin împotriva Zika, strategia aleasă de Brazilia este de a ataca frontal populaţiile de ţânţari prin campanii de fumigaţie şi prin distrugerea larvelor.

De asemenea, sunt aşteptaţi în Brazilia reprezentanţi ai agenţiei americane Food and Drug Administration (FDA), ai National Institutes of Health (NIH), precum şi ai Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Conform celor mai recente date furnizate de ministerul brazilian al sănătăţii, în această ţară au fost înregistrate în perioada octombrie 2015 - februarie 2016 un număr de 462 de cazuri de microcefalie confirmate, faţa de o medie anuală de 150 de cazuri, în timp ce alte 3.852 de cazuri sunt considerate suspecte.

La aproape 70 de ani de la descoperirea Zika la o maimuţă în Uganda, nu există nici un vaccin, nici un tratament specific şi nici un test rapid de diagnosticare împotriva acestui virus, mai notează agenţia France Presse.

17-02-2016
Tip
Stiri externe