Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/11/2021
Data stire

Ziua internationala a copilului cu cancer


Autor: elena

Ziua internaţională a copilului cu cancer este marcată în fiecare an la 15 februarie. Lansată în anul 2002, această zi internaţională promovează o campanie de colaborare la nivel mondial pentru sensibilizarea în ceea ce priveşte cancerul la copii şi pentru exprimarea sprijinului pentru copiii şi adolescenţii cu cancer şi pentru familiile acestora.

Organizaţii din întreaga lume participă la acest eveniment pentru a informa populaţia despre situaţia copiilor bolnavi şi despre discrepanţele care există între ţările dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare în ceea ce priveşte accesul la tratament şi îngrijirea copiilor bolnavi de cancer.

Această zi atrage atenţia asupra nevoii de acces mai echitabil şi îmbunătăţit la tratament şi îngrijire pentru copiii cu cancer de pretutindeni.

Ziua internaţională a copilului cu cancer a fost iniţiată de Childhood Cancer International (numită anterior Confederaţia Internaţională a Organizaţiilor Părinţilor cu Copii Bolnavi de Cancer - ICCCPO), o reţea de 178 de organizaţii la nivel local şi naţional ale părinţilor din 90 de ţări de pe cinci continente. Ziua internaţională a copilului cu cancer are la bază credinţa că fiecare copil cu cancer merită cea mai bună îngrijire medicală şi psihosocială posibilă, indiferent de ţara de origine, rasă, statut financiar sau clasă socială. De asemenea, porneşte de la premisa că decesele în cazul copiilor cu cancer pot fi evitate dacă se pune un diagnostic exact şi în timp util, dacă există acces la un tratament şi o îngrijire adecvate şi accesibile, la medicamente esenţiale de bună calitate. Există 12 tipuri de cancer care se dezvoltă în perioada copilăriei, leucemia şi cancerul în zona creierului fiind considerate cele mai frecvente la copii.

Marcarea anuală a acestei zile a antrenat alăturarea unor reţele globale şi a unor instituţii de seamă, între care SIOP (International Society of Pediatric Oncology), SIOP Europe (European Society of Pediatric Oncologists), UICC (Union for International Cancer Control), IARC (International Agency for Research on Cancer). Anul acesta, instituţiilor enumerate li se alătură şi organizaţii precum ICPCN (International Childrens Palliative Care Network ) şi CLAN (Caring and Living Among Neighbours).

Şi în România diverse organizaţii desfăşoară acţiuni şi evenimente pentru marcarea acestei zile.

Asociaţia Little People a pregătit pentru al treilea an consecutiv campania de conştientizare ''Zilele Bandanei'', care se desfăşoară în perioada 4-15 februarie 2016 şi care marchează atât Ziua mondială de luptă împotriva cancerului (4 februarie) cât şi Ziua internaţională a copilului cu cancer (15 februarie). Anul acesta, pe toată perioada campaniei, sunt organizate numeroase acţiuni şi evenimente la nivel naţional cu scopul de a invita publicul larg să îşi exprime susţinerea faţă de cei care trec prin experienţa luptei împotriva cancerului, prin purtarea unei bandane. Semnificaţia eşarfei purtată de pacienţi atunci când trec prin tratamentul oncologic poate fi transformată într-un simbol al încurajării şi solidarităţii, se arată într-un comunicat al asociaţiei.

12-02-2016
Tip
Stiri interne