Termen cautat
Tip stire
E.g., 10/01/2020
Data stire

Ziua internationala a donatorului de sange


Autor: elena

La 14 iunie se sărbătoreşte, la nivel mondial, Ziua internaţională a donatorului de sânge, considerată un prilej pentru a creşte gradul de conştientizare asupra necesităţii de a îndeplini condiţiile de siguranţă în donarea de sânge.

Este şi o zi în care se aduc mulţumiri donatorilor voluntari de sânge, pentru gestul lor de a salva vieţi, fără a aştepta o recompensă în schimb. Această zi a fost desemnată în 2005, de către Adunarea Mondială a Sănătăţii, forul suprem al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Tema campaniei din 2015 este "Vă mulţumesc pentru că mi-aţi salvat viaţa". Aceasta se concentrează asupra donatorilor de sânge.

Acţiunile organizate în această zi încurajează oamenii din întreaga lume să doneze sânge în mod voluntar şi regulat. Campania acestei ediţii a Zilei internaţionale a donatorului de sânge urmăreşte să facă cunoscute poveştile de viaţă ale oamenilor care au fost salvaţi prin donarea de sânge.

Astfel, ziua este şi o modalitate de motivare a donatorilor de sânge, pentru a continua acest gest în mod regulat, dar şi pentru a atrage şi alţi oameni, în special pe tineri, pentru a deveni donatori de sânge.

Statisticile de pe site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că, la nivel mondial, în fiecare an sunt colectate 108 milioane unităţi de sânge, din care aproximativ 50% provin din ţările cu venituri mari, populaţia din aceste ţări reprezentând 18% din populaţia globală. Aceste date arată o creştere cu aproape 25% faţă de anul 2004.

În ţările cu venituri mici, 65% din transfuziile de sânge sunt făcute copiilor sub 5 ani, în timp ce, în ţările cu venituri mari, grupul cel mai frecvent de pacienţi supus transfuziilor de sânge este de peste 65 de ani, reprezentând până la 76% din totalul transfuziilor, potrivit www.who.int.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) încurajează toate ţările şi partenerii naţionali şi internaţionali, care lucrează în domeniul transfuziilor de sânge şi în cel al sănătăţii materne, să dezvolte un plan de activitate care să asigure condiţii de siguranţă pentru produsele din sânge.

Acestea pot fi îndeplinite numai prin donaţii regulate de sânge de la donatori voluntari neplătiţi. Aceştia reprezintă cel mai sigur grup de donatori, având cea mai scăzută prevalenţă de infecţii sanguine. Obiectivul OMS are în vedere ca, până în 2020, toate ţările să poată realiza aprovizionarea cu sânge de la donatori voluntari neplătiţi.

Milioane de oameni donează sânge la nivel mondial, cu toate acestea nevoia de sânge nu este acoperită. Numărul anual al donatorilor de sânge a ajuns la 92 de milioane. Scopul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este ca, până în 2020, toate ţările să se poată aproviziona cu sânge de la donatori voluntari neplătiţi.

In prezent, în doar 62 de ţări, sângele necesar este acoperit aproape 100% din donaţiile voluntare de sânge şi neplătite, în timp ce 40 de ţări sunt încă dependente de donatori de familie şi donatori plătiţi.

Cu acest prilej, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi de Semilună Roşie, Societatea Internaţională de Transfuzie Sangvină şi Federaţia Internaţională a Organizaţiilor Donatorilor de Sânge cooperează pentru a organiza, în numeroase ţări, manifestări pentru promovarea accesului la transfuzii sigure şi campanii pentru donarea benevolă.

Se desfăşoară campanii şi programe de recoltare a sângelui, pentru a creşte numărului celor care donează în mod regulat sânge, pentru o perioadă îndelungată. La evenimentele organizate participă şi numeroase personalităţi din diverse domenii de activitate, pentru a veni în sprijinul acestor iniţiative.

In unele ţări, în această zi, sunt iniţiate proiecte ce includ planuri naţionale privind reforma serviciilor de transfuzii sanguine, îmbunătăţirea legislaţiei privind donatorii de sânge şi alte aspecte privind transfuzia de sânge.

La noi în ţară, în această zi sunt organizate evenimente în capitală şi în alte oraşe mari. În acest an, Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Transfuzie Sanguină, Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti şi Ministerul Afacerilor Interne, în parteneriat cu PRIAevents, organizează un eveniment public de donare de sânge pentru marcarea Zilei internaţionale a donatorului de sânge.

În Piaţa Revoluţiei nr. 1A (în parcarea MAI), vor fi amplasate două centre mobile de donare, unde doritorii vor putea dona sânge.

Derulat sub îndemnul "TU poţi salva o viaţă! Donează sânge!", evenimentul va beneficia de prezenţa unor persoane publice importante, reprezentanţi ai autorităţilor şi ai asociaţiilor de pacienţi.

În România, numărul celor care donează continuă să rămână mic, iar cantitatea necesară de sânge este cu greu acoperită. Proporţia donatorilor, de numai 2%, este încă prea mică în raport cu media europeană de 6%.

Numai la Centrul de Transfuzii Bucureşti sunt recoltate, zilnic, aproximativ 200 de pungi de sânge, în timp ce necesarul ar fi de aproximativ 300 de pungi, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Transfuzie Sanguină.

12-06-2015
Tip
Stiri externe