Termen cautat
Tip stire
E.g., 10/01/2020
Data stire

Ziua internationala de actiune pentru sanatatea femeilor


Autor: elena

Ziua internaţională de acţiune pentru sănătatea femeilor este marcată la 28 mai, în numeroase ţări, pentru a reaminti tuturor celor ce au responsabilităţi în domeniul sănătăţii, dar şi organizaţiilor civice, şcolilor, mass-media faptul că sănătatea este considerată una dintre valorile fundamentale ale omenirii.

Sănătatea femeilor este asociată cu cea a copiilor şi a celorlalţi membri ai familiilor, pentru că o femeie sănătoasă reprezintă o garanţie pentru sănătatea celor din jurul ei.

În acest an, campania desfăşurată sub sloganul "Sănătatea noastră, drepturile noastre, vieţile noastre!" este condusă de Reţeaua Internaţională a Femeilor pentru Drepturile Reproducerii (Global Network for Reproductive Rights - WGNRR) şi partenerii săi.

Acest slogan ne îndeamnă să luăm atitudine faţă de violenţa împotriva femeilor în toate formele sale. WGNRR face apel la autorităţile din întreaga lume pentru a respecta, proteja şi a asigura dreptul femeilor la sănătate, demnitate şi integritate corporală.

Potrivit OMS, la nivel mondial, în fiecare an, producerea de avorturi este estimată între 40-50 de milioane, ceea ce înseamnă aproximativ 125.000 de avorturi pe zi. În prezent, peste 60% din populaţia lumii trăieşte în ţări în care avortul permis este justificat de un număr mare de motive sau nu este restricţionat în niciun fel.

In contrast, peste 25% din populaţie locuieşte în ţări în care avortul este în general interzis iar aproximativ 14% din populaţie se află în ţări unde avortul este permis doar pentru a salva sănătatea femeii.

Organizaţia Naţiunilor Unite evidenţiază că "una dintre formele cele mai prevalente de încălcare a drepturilor omului la nivel mondial" o reprezintă constrângerea emancipării femeilor, împiedicând, astfel, dezvoltarea durabilă.

Cu toate acestea, "violenţa instituţională" continuă să se manifeste faţă de femei, în numeroase părţi ale lumii, atunci când dreptul la serviciile de sănătate, în special în domeniul sănătăţii sexual-reproductive, le este refuzat.

Declaraţia Organizaţiei Naţiunilor Unite din 1993 privind eliminarea violenţei împotriva femeilor defineşte ''violenţa instituţională'' ca fiind "violenţa fizică, sexuală şi psihică comisă sau tolerată de către stat sau de agenţii săi, indiferent de locul în care acesta se produce."

Cu toate acestea, exemple de violenţă şi discriminare, care rezultă din încălcarea dreptului femeilor la sănătatea sexuală şi reproductivă, au rămas mult prea larg răspândite.

Decizia de a lansa o campanie pentru sănătatea femeilor a fost luată la 28 mai 1987, în cadrul celei de-a V-a Reuniuni Internaţionale pentru Sănătatea Femeilor, desfăşurată în Costa Rica. De atunci, organizaţiile de femei din toată lumea desfăşoară anual diverse activităţi pentru a scoate în evidenţă probleme majore legate de acest aspect.

Reţeaua Internaţională a Femeilor pentru Drepturile Reproducerii este o reţea la nivel mondial, formată în 1984. În cei peste 30 de ani de experienţă a mobilizat şi desfăşurat campanii ale mişcărilor care luptă pentru asigurarea sănătăţii sexuale şi reproductive.

WGNRR are statut consultativ în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite. Reţeaua este formată din peste 1.000 de membri individuali şi organizaţii din 105 de ţări, după cum se menţionează pe site-ul acesteia, wgnrr.org.

WGNRR va acţiona în sensul reunirii tuturor guvernelor pentru a permite accesul universal la serviciile de sănătatea reproductivă şi pentru a elimina violenţa împotriva femeilor în toate formele sale, obiective ce vor fi incluse în Agenda de dezvoltare post-2015 a ONU, considerate esenţiale în realizarea dezvoltării durabile.

27-05-2015
Tip
Stiri externe