Termen cautat
Tip stire
E.g., 02/18/2020
Data stire

Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Psoriazisului


Autor: elena

În 2014 se împlinesc 10 ani de când, la 29 octombrie, se marchează Ziua Mondială a Psoriazisului (World Psoriasis Day).
Lansată în 2004, de către Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Psoriazis (FIAP), este dedicată persoanelor care sunt afectate de psoriazis şi/sau de artrită psoriazică.

În această zi se desfăşoară campanii, manifestări şi evenimente menite să aducă în atenţia publicului larg problematica tuturor persoanelor afectate de această boală.

Tema aleasă pentru 2014 reprezintă un îndemn: "Să construim o lume mai bună pentru persoanele cu psoriazis".

Prin campania desfăşurată pentru a marca această zi se atrage atenţia asupra implicaţiilor pe care le presupune această maladie, severitatea ei, precum şi îmbunătăţirea înţelegerii acestei boli de către forurile sanitare autorizate şi autorităţi, atât la nivel naţional, cât şi internaţional, pentru a putea oferi celor care trăiesc cu această boală o schimbare pozitivă, prin accesul la tratamente şi medicamente mai eficiente.

În prezent, există posibilitatea aplicării unui tratament personalizat pentru fiecare pacient. În plus, sprijinul moral al celor apropiaţi este vital pentru bolnavii de psoriazis.

Potrivit Federaţiei Internaţionale a Asociaţiilor Psoriazis, la nivel mondial, peste 125 milioane de persoane suferă de psoriazis/artrită psoriazică. Psoriazisul afectează între 1,5-3% din populaţia Americii de Nord şi a Europei, cu incidenţă mai crescută în Danemarca şi alte ţări ale Europei de Nord.

Incidenţa minimă este în Asia Centrală şi de Est, unde cifrele sunt sub 0,4%. Există un vârf al incidenţei bolii în ultima perioadă a adolescenţei sau în jurul vârstei de 20 de ani, iar un alt vârf, la pacienţii care au împlinit 50 de ani.

În fiecare an se desfăşoară o reuniune a donatorilor, a celor care sprijină cercetările în domeniu şi pe cei suferinzi. FIAP prezintă în cadrul acestor reuniuni ultimele descoperiri în domeniu şi noile metode de luptă împotriva bolii.

Sunt prezentate de asemenea metodele, instrumentele şi strategiile cele mai eficiente în educarea, conştientizarea şi informarea comunităţilor asupra a ceea ce înseamnă psoriazis, pentru a putea obţine din partea acestora colaborarea în realizarea pentru persoanelor cu psoriazis a celor mai bune condiţii de viaţă, cât mai apropiate de cele normale.

Pentru prea mult timp, psoriazis/artrita psoriazică au avut o prioritate scăzută. Din mai 2014 această afecţiune a fost votată la nivel mondial în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pe lista bolilor grave.

Societatea Română de Dermatologie (SRD) a anunţat susţinerea zilei în 2014 printr-o conferinţă de presă în Bucureşti, pentru a face cunoscute ultimele noutăţii în domeniu.

SRD aduce în atenţia opiniei publice această zi şi la nivel naţional prin manifestări locale în principalele centre dermatologice din ţară, precum Cluj Napoca, Craiova, Constanţa, Iaşi, Târgu Mureş, Sibiu, Oradea, Timişoara, cu ocazia Zilei Mondiale a Psoriazisului.

Cu acest prilej va fi lansată o nouă campanie de educare şi informare, intitulată generic "Apropierea nu este contagioasă!", prin care românii sunt invitaţi să fie solidari cu pacienţii afectaţi de psoriazis, înţelegând că această afecţiune nu este contagioasă.

De asemenea, vor fi prezentate şi rezultatele campaniei derulate anul trecut, campanie care a generat o creştere remarcabilă a adresabilităţii la medic.

Statisticile Societăţii Române de Dermatologie legate de această afecţiune arată că în ţara noastră 400.000 de români suferă de această boală.

Oficial, peste 2% din populaţia României suferă de această maladie a pielii, însă dermatologii atrag atenţia că numărul real de bolnavi este mult mai mare. În plus, se constată şi o scădere a vârstei îmbolnăvirilor, până către 15 ani.

România se situează şi la acest capitol pe unul dintre primele locuri în Europa.

Psoriazisul reprezintă o afecţiune cronică severă, inflamatorie şi proliferativă şi determinată genetic. Este o boală sistemică, însemnând că are multiple manifestări şi comorbidităţi, din păcate nu se opreşte doar la nivelul pielii, ea putând afecta în diverse feluri şi alte organe.

Fiind o afecţiune cu debut la orice vârstă şi incidenţă egală pe sexe, psoriazisul presupune existenţa unor leziuni eritemato-scuamoase tipice localizate pe scalp şi zonele de extensie (coate, genunchi).

Deşi cei mai mulţi pacienţi prezintă forme uşoare care pot fi tratate topic, 15-25% din cazuri sunt moderate şi severe determinând un marcat disconfort fizic, un stres psiho-social sever şi în final un impact negativ asupra calităţii vieţii pacientului. Psoriazisul nu e o boală mortală, dar marginalizarea pacientului o poate transforma.

Cauzele care pot produce psoriazis nu sunt pe deplin elucidate, dar se cunosc o serie de factori declanşatori implicaţi precum: stresul (stările conflictuale, depresia), traumatismele, factori ambientali, infecţiile, anumite medicamente.

Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Psoriazis (IFPA) are ca membrii asociaţii de pacienţi din întreaga lume.

28-10-2014
Tip
Stiri interne