Termen cautat
Tip stire
E.g., 08/12/2020
Data stire

Ziua mondiala fara tutun


Autor: elena

În fiecare an, la 31 mai, se marchează Ziua mondială fără tutun. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi partenerii săi subliniază cu acest prilej riscurile pentru sănătate asociate consumului de tutun.

Pentru anul 2015, tema zilei este: "Opriţi comerţul ilicit cu produse din tutun", aceasta fiind o prioritate la nivel mondial a tuturor sistemelor de sănătate, juridice şi economice, de guvernare şi de luptă împotriva corupţiei. Se estimează că una din 10 ţigări şi multe alte produse din tutun consumate la nivel mondial sunt ilegale.

Cele două obiective ale campaniei iniţiate de OMS în 2015 sunt: de a sensibiliza opinia publică cu privire la prejudiciul asupra sănătăţii cauzat de comerţul ilicit cu produse din tutun, în special sensibilizarea grupurilor de tineri şi a persoanelor cu venituri mici, a grupurilor de risc datorită accesibilităţii sporite la aceste produse cu costuri încă mici; de a evidenţia că acumularea de venituri mari ale grupărilor criminale provenite din comerţul ilicit cu produse din tutun este un mijloc de finanţare a altor activităţi, precum traficul de medicamente, de fiinţe umane şi de arme şi inclusiv a actelor de terorism, potrivit www.who.int.

Ratificarea de către guverne a Protocolului pentru eliminarea comerţului ilicit cu produse din tutun este necesar pentru a răspunde efectelor financiare, juridice şi asupra sănătăţii pe care îl are acest gen de comerţ.

Protocolul a fost deschis spre semnare la 10 ianuarie 2013 până la 9 ianuarie 2014. El a fost semnat de 53 de state şi Uniunea Europeană. Protocolul este deschis pentru ratificare.

La nivel global, consumul de tutun ucide anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumători.

Se estimează că, până în 2030, consumul de tutun va determina direct sau indirect peste 8 milioane decese în fiecare an, iar peste 80% din aceste decese vor fi înregistrate în ţările slab dezvoltate. OMS pledează pentru politici eficiente de reducere a consumului de tutun, potrivit site-ului organizaţiei.

Scopul Zilei mondiale fără tutun este de a contribui la protejarea generaţiilor prezente şi viitoare, de a le feri de consecinţele devastatoare asupra sănătăţii provocate de consumul de tutun şi de expunerea la fumul de tutun.

De asemenea, are în vedere şi impactul negativ al consumului de tutun asupra domeniilor social, economic şi asupra mediului.

În Romania sunt organizate mai multe evenimente pentru a marca aceasta zi.

Între acestea se înscrie şi continuarea campaniei "Ajută-mă să cresc sănătos!" şi prin realizarea de activităţi de informare - sensibilizare - conştientizare, activităţi de petrecere a timpului liber şi de formare de abilităţi în unităţile de învăţământ, de către Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba, se încearcă conştientizarea şi sensibilizarea elevilor cu privire la necesitatea unui mediu sănătos în care să crească şi să se dezvolte atât ei cât şi generaţiile viitoare.

Ziua mondială fără tutun se marchează, din 1988, la 31 mai, la iniţiativa şi sub auspiciile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În 1987, ţările membre ale OMS au adoptat o Rezoluţie, prin care se făcea un apel la decretarea unei Zile internaţionale fără fumat, la 7 aprilie 1988. Succesul înregistrat a dus la permanentizarea acestei practici, dar în ultima zi din luna mai.

29-05-2015
Tip
Stiri externe