Termen cautat
Categorie

Calculii salivari, litiaza salivara sau sialolitiaza


Autor: bcristina

Calculii salivari, cunoscuti si sub denumirea de calculi ai ductelor salivare, litiaza salivara sau sialolitiaza, reprezinta structuri calcificate care se formeaza in interiorul glandei salivare sau a unui duct salivar, blocand fluxul de saliva spre cavitatea bucala.
De cele mai multe ori calculii salivari afecteaza glandele submandibulare, in situatii exceptionale fiind diagnosticate la nivelul glandelor parotide sau sublinguale.

Cauzele calculilor salivari

Desi cauzele exacte ale acestei conditii medicale raman necunoscute, calculii salivari se formeaza in urma depunerii si cristalizarii substantelor care intra in alcatuirea salivei, cu precadere calciu. Alti factori de risc sunt scaderea fluxului de saliva sau ingrosarea acesteia, ca urmare a unor situatii ca:

  • deshidratare;
  • obiceiuri alimentare nesanatoase;
  • tratamente medicamentoase cu antihistamine, antihipertensive, sau medicamente pentru incontinenta urinara;
  • traume la nivelul glandelor salivare.

Simptomele calculilor salivari

Desi procesul de formare al caluclilor salivari decurge asimptomatic, in momentul in care acestia ajung la o dimensiune destul de mare incat sa blocheze trecerea salivei la nivelul ductelor salivare, pot aparea durerile si inflamatiile. Durerea, resimtita doar in una dintre glandele salivare este intermitenta si se poate inrautati. In cazul netratarii calculilor salivari in timp optim exista riscul de aparitie a unei infectii.

Diagnosticul si tratamentul calculilor salivari

Daca va confruntati cu aparitia simptomelor specifice calculilor salivari, adresati-va medicului specialisti in cel mai scurt timp. Acesta va poate efectua un examen fizic sau poate dispune realizarea ueni radiografii cu raze X, a unei scanari computer-tomograf (CT) sau a unui test cu ultrasunete.
In cazul diagnosticarii unui calcul salivar, medicul va prescrie tratamente pentru stimularea producerii de saliva. Printre cei mai eficienti pasi in acest sens sunt consumul de lamaie sau de bomboane acre. De asemenea pentru calculii salivari de dimensiuni mici medicul specialist poate efectua un masaj special in vedere indepartarii acestor depuneri.
Daca singura metoda de indepartare a calculilor salivari, cu precadere in cazul celor de dimensiuni mai mari, este interventia chirurgicala, medicul dumneavoastra curant va efectua o mica incizie la nivelul cavitatii bucale. Prin intermediul acestei incizii vor fi extirpati calculii salivari.
In prezent este tot mai des folosita o tehnica denumita sialendoscopie, cu ajutorul carora, prin deschiderea glandelor salivare in cavitatea bucal,a sunt introduse instrumente speciale ce permit identificarea calculilor salivari. Odata ce calculii au fost localizati, se vor folosi instrumente speciale pentru indepartarea acestora.
In cazul episoadelor recurente de liatiaza salivara, se impune indepartarea glandelor salivare. Pentru cazurile in care calculii salivari au dus la aparitia unei infectii va fi necesar un tratament cu anitbiotice.

Bibliografie

http://www.webmd.com/oral-health/guide/salivary-gland-stones-symptoms-causes-treatments

Comentarii

cui ma pot adresa? stomatologului sau chirurgului?