Termen cautat
Categorie

Cauzele cariilor


Autor: bcristina

Pentru a intelegere care este cauza aparitiei cariilor si implicit cauza degradarii dentare este necesar sa cunoastem mai intai cateva dintre elementele regasite in mod natural in cavitatea bucala. Aceste elemente sunt:

  • Saliva - Dintii si intreaga cavitate bucala sunt acoperite in permanenta de saliva. Saliva, in afara de rolul de mentine cavitatea bucala si dintii umezi si de a indeparta particulele de mancare, contine minerale si agenti necesari fortifierii dintilor. In plus, saliva reduce nivelul de aciditate si protejeaza atat dintii, cat si cavitatea bucala de actiunea unor virusuri si bacterii.
  • Placa bacteriana - Placa bacteriana este o substanta moale si lipicioase ce se ataseaza de dinti. Aceasta substanta contine colonii de bacterii si alte organisme, impreuna cu resturi de mancare, celule albe si particule tisulare. Placa bacteriana incepe sa se formeze imediat dupa curatarea dintilor, ca urmare a inmultirii bacteriilor prezente in cavitatea bucala, dezvoltandu-se destul de mult la un interval de numai 1 ora. Mai mult decat atat, placa bacteriana se ingroasa si intr-un interval de 2 pana la 6 ore, aceasta atrage in alcatuirea sa bacteriile care cauzeaza carii.
  • Tartrul dentar - Daca placa bacteriana nu este indepartata la timp, aceasta absoarbe mineralele din saliva, fapt care la randul sau duce la formarea unor microcristale si intr-un final a tartrului. Odata finalizat acest proces, noul strat al placii bacteriene se formeaza la nivelul tartrului.
  • Bacterii - In cavitatea bucala sunt prezente atat bacterii benefice, cat si bacterii nocive. Dintre bacteriile care contribuie la formarea cariilor cele mai agresive sunt Streptococcus mutans si Lactobacilii.

Care este procesul de degradare dentara?

Bacteriile din cavitatea bucala au nevoie de mancare pentru a se inmulti si pentru a supravietui. Astfel, in momentul in care consumam alimente dulci si carbohidrati, bacteriile folosesc aceste resturi de mancare pe post de hrana. In acel moment bacteriile produc un grad mare de aciditate care va afecta in timp smaltul dintilor.

Exista situatii procesul de descompunere al carbohidratilor in zaharuri simple (glucoza si fructoza) incepe in cavitatea bucala. Acest tip de alimente poarta denumirea de "carbohidrati fermentabili". Din categoria carbohidratilor fermentabili fac parte prajiturile, bauturile carbogazoase si bomboanele, alatuti de saratele, banane, chipsuri de cartofi si cereale.

Acidul eliberat de bacteriile din cavitatea bucala dizolva calciul si cristalele de fosfat din interiorul dintilor, caz in care in zona slabita va aparea o pata alba. In acest stadiu dintii pot fi tratati cu fluor, proteine si minerale (calciu si fosfat). Odata ce smaltul dintilor este afectat si cariile, se formeaza leziunile sunt permanente. In cazul in care cariile nu sunt tratate la timp, bacteriile pot distruge smaltul in intregime, ajungand pana la dentina, pulpa si nervii dintilor.

Tipuri de degradare dentara

Copiii se pot confrunta cu degradarea dentara datorita biberonului sau cu aparitia cariilor in copilarie. In acest caz smaltul dintilor este distrus intr-un ritm alert. Conform medicilor specialisti, de cele mai multe ori aceste tipuri de degradare dentara apare la copiii care sunt lasati sa adoarma cu un biberon de lapte sau suc. In plus, aceasta problema se poate agrava rapid in cazul in care parintii nu curata in mod regulat dintii copiilor.

La adulti, exista situatii cand cariile pot afecta radacinile dentare expuse, conditie medicala ce poarte denumirea de carii de radacina. Persoanele cu o varsta inaintata se pot confrunta cu retragerea gingiilor ca urmare a periajului brutal sau a bolii parodontale. De asemenea aceste persoane pot fi diagnosticate cu xerostomie (uscarea cavitatii bucale), fapt care expune pacientul la riscul de crestere al gradului de aciditate la nivelul cavitatii bucale.Degradarea dentara poate aparea inclusiv sub plombe sau coronite dentare. In plus, resturile de mancare se pot strecura sub gingii, plombe sau coronite dentare.

Prevenirea cariilor

Studiile de specialitate din domeniul au identificat cativa fatori de risc in ceea ce priveste aparitia cariilor, dupa cum urmeaza:

  • numarul dintilor degradati si al cariilor netratate;
  • expunerea la fluor;
  • prezenta in istoricul medical al familiei al diagnosticului de carii;
  • dragul de ingrijire al dintilor;
  • cantitatea de saliva produsa precum si nivelul mineralelor, enzimelor si a altor agenti protectori continuti de acest lichid;
  • alimentele consumate si cat de des sunt consumate aceste alimente (cu precadere carbohidrati).

Pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru a preveni aparitia cariilor sunt urmatorii:

  • fortifierea dintilor prin tratamente cu fluor sau alti agenti care contin calciu si fosfat;
  • reducerea numarului de bacterii la nivelul cavitatii bucale.

Fluorul penetreaza dintii si inlocuieste mineralele distruse de cresterea aciditatii la nivelul cavitatii bucale. Beneficiile fluorului asupra dintilor a fost descoperit in anul 1930, cand specialistii au constat ca in cazul persoanelor care beau apa cu acest element numarul cariilor este mult mai mic. In consecinta in anul 1945, fluorul a inceput sa fie adaugat in apa potabila, iar in anul 1950 si in pasta de dinti.

In prezent in pasta de dinti nu este adaugat doar fluor, ci si calciu si fosfat. Aceste ingrediente au capacitatea de a preveni si chiar de a face reversibil procesul de degradare dentara atat timp cat sunt administrate in stadiile incipiente. Acesta este unul dintre motivele pentru care in prezent calciul si fosfatul pot fi regasite si in pasta de dinti.

Ceea ce trebuie sa intelegem cu totii este faptul ca bacteriile din cavitatea bucala nu pot fi eradicate. Exista insa cativa pasi pe care ii putem urma pentru a controla aceste microorganisme:

  • periati dintii de 2 ori pe zi;
  • folositi in fiecare zi ata dentara;
  • reduceti nivelul de carbohidrati consumati zilnic;
  • folositi apa de gura, cu precadere prodisele care contin clorhexidina;
  • folositi guma de mestecat fara zahar, dar care contine xylitol.
Bibliografie

http://www.simplestepsdental.com/SS/ihtSS/r.WSIHW000/st.31845/t.32653/pr.3.html