Termen cautat
Categorie

Tratamente pentru xerostomie (gura uscata)


Autor: bcristina

Tratamentul pentru xerostomie (gura uscata) variaza in functie de cauza care a dus la aceasta conditie medicala. In general, tratamentul isi concentreaza atentia asupra a 3 aspecte:

 1. Tratarea bolilor si afectiunilor care cauzeaza xerostomia.
 2. Prevenirea degradarii dentare.
 3. Stimularea salivatiei, daca acest lucru este posibil.

Tratarea bolilor si afectiunilor care cauzeaza xerostomie

In cazul in care xerostomia este cauzata de o problema medicala sau un tratament medicamentos care poate fi modificat, cu siguranta medicul stomatolog sau medicul specialist va face schimbarea respectiva. In ceea ce priveste bolile sau tratamentele medicamentoase care pot cauza xerostomie, acestea sunt:

 • antidepresivele si medicamentele pentru reducerea anxietatii;
 • analgezicele;
 • medicamentele administrate pentru alergii (antihistaminele si decongestionanti);
 • diaree;
 • incontinenta urinara;
 • boala Parkinson.

Exista, insa, si situatii in care aceste conditii medicale nu pot fi tratate. Acesta este cazul lezarii glandelor salivare in urma chimioterapiei sau a terapiei pe baza de radiatii, precum si a unor conditii medicale precum sindromul Sjogren, boala Alzheimer sau infarct. In aceasta situatie tratamentul va urmari stimularea salivatiei.

Prevenirea degradarii dentare ca urmare a xerostomiei (gura uscata)

 • Saliva nu are doar rolul de a participa la procesul de digestie alimentelor, la procesul de masticatie si de inghitire a bolului alimentar, ci si acela de a curata cavitatea bucala de bacteriile daunatoare. Astfel, in momentul in care gradul de saliva scade, pacientul este expus unui risc mai mare de aparitie a degradarii dentare si a afectiunilor gingivale. Pentru a preveni aceste lucruri este necesar sa respectati urmatorii pasi:
 • Periati dintii de cel putin 2 ori pe zi, sau preferabil dupa fiecare masa si inainte de culcare.
 • Folositi zilnic ata dentara.
 • Folositi pasta de dinti care contine fluor.
 • Efectuati un control stomatologic de rutina si o curatare profesionala a dintilor, de cel putin 2 ori pe an. In cadrul acestei vizite stomatologice, medicul dumneavoastra va poate recomanda folosirea unei ape de gura sau a unui gel pe baza de fluor.

Stimularea salivatiei

In cazul in care factorii care au dus la aparitia xerostomiei nu poate fi tratata, medicul specialist sau medicul stomatolog va poate prescrie un produs sub forma de apa de gura sau spray pentru stimularea salivatiei. De asemenea, in prezent pe piata sunt disponibile apa de gura, gel de hidratare si pasta de dinti, special create pentru persoanele care se confrunta cu xerostomie.
In ceea ce priveste cercetarile realizate de specialisti, munca acestora este indepretata spre descoperirea unor metode eficiente de restaurare a glandelor salivare sau spre realizarea unui implant de glande salivare artificiale.

Bibliografie

http://www.webmd.com/oral-health/guide/dry-mouth-treatments